Naučnici odgovaraju: Da li vakcina protiv korone utiče na menstrualni ciklus?

Mnoge žene zabrinute su za uticaj vakcine na njihov reproduktivni sistem. Ima li za to razloga?

by | 24 maja, 2021

Da li vakcina protiv kovida utiče na menstrualni ciklus? Ovo pitanje postalo je predmet naučnog istraživanja na Univerzitetu u Ilinoisu, nakon što su mnogobrojne žene na društvenim mrežama podelile svoje iskustvo. A njihovo iskustvo sačinjavaju izuzetno obilne i bolne menstruacije koje su one dovele u vezu sa nedavnom vakcinacijom.

Da li vakcina protiv korone izaziva bolne menstruacije?

Naučnici tvrde da je na ovo pitanje trenutno nemoguće odgovoriti. Veza između imunog i reproduktivnog sistema žene poznata je od ranije. Da li ova vakcina podstiče tu vezu, trebalo bi podrobno istražiti. Pre svega treba se podsetiti na to da na menstrualni ciklus utiče mnoštvo faktora: stres, ishrana, bolesti… Teško je proceniti koliku je tu ulogu odigrala vakcinacija, ukoliko se pre toga ne napravi ozbiljna studija.

Činjenica je da čak ni za prethodne vakcine, koje su uveliko u primeni, poput one za HPV i rubeolu, nema podataka o tome utiču li na menstrualni ciklus. Jednostavno, ti podaci nisu praćeni.

Na koji način vakcina i imuni sistem utiču na menstruaciju?

Kako objašnjavaju na Univerzitetu u Ilinoisu, kovid vakcina, baš kao i ostale vakcine, pomaže da stvorimo molekule koji se zovu citokini i interferoni. Od ranije je poznato da endometrijum materice sadrži receptore koji reaguju baš na ove molekule. Uz to, materica je organ sa izraženim imunološkim odgovorom, pa se ne može tako lako ni isključiti da vakcina ne izaziva nikakve promene. (Pročitajte i… Studija potvrdila: Žene se lakše odlučuju na vakcinaciju nego muškaraci. Otkrivamo zašto!)

Na primer, ako želite da ostanete u drugom stanju, organizam mora da natera imuni sistem da uspori svoj rad. Tek tada embrion može da se usadi u matericu. Za tu promenu zaslužni su hormoni koji regulišu i menstrualni ciklus žene. Na osnovu svega toga, mogla bi se postaviti teza da odgovor imunog sistema na vakcinu podstiče prirodne odgovore u reproduktivnom sistemu i na neki način ih poremeti u manjoj meri.

Ima li razloga za zabrinutost?

Naučnici smatraju da razloga za brigu nema. Čak i ako se utvrdi da vakcina zaista utiče na ciklus, taj uticaj je jednak onom koji ima obična prehlada. A svaka od nas je bar jednom u životu bila prehlađena u vreme ili neposredno pred menstruaciju. Pri tom, ta veza bi postojala samo tokom jednog jedinog ciklusa. Već u narednom, reproduktivni sistem bi funkcionisao bez ikakvih problema.

Naučnici ističu da nema razloga da se strahuje da vakcina protiv kovida uzrokuje neplodnost. Jer, kao što je rečeno, ako uticaj i postoji, on je ograničen na period od samo mesec dana posle primanja doze.

lepotaizdravlje.rsAva Sol via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.