Emocije i zdravlje: Pohvalite partnera i poboljšaćete svoju krvnu sliku

Čule ste sigurno izreku da deca rastu od smeha. Naučnici su dokazali da to nije samo metafora, već realnost

by | 19 aprila, 2021

Sigurno ste milion puta do sada čule da emocije mogu da nas razbole i leče. Ali, da li ste znale da je to naučno dokazana činjenica?

Serija istraživanja u Americi dokazala je da emocije direktno utiču na naše zdravlje. Ako se smejete, podmađujete svoje ćelije. Kada se posvađate sa partnerom, usporite metabolizam za čitav dan.

Kako to emocije utiču na naše zdravlje?

Kada pohvalite dete ili izjavite ljubav partneru – istog ste časa smanjili nivo holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da iskazivanje ljubavi i privrženosti drugima primetno utiče na nivo masnoća u krvi. Bilo je dovoljno da ispitanici 20 minuta nedeljno provedu pišući nešto lepo o ljudima koje vole, pa da im krvna slika bude bitno bolja za samo pet nedelja.

Kada se posvađate sa partnerom, pa makar to bila i obična prepirka, umanjujete sposobnost svog imunog sistema da izađe na kraj sa bolestima. Naučnici sa Državnog univerziteta u Ohaju utvrdili su da partnerska svađa koja traje tridesetak minuta uspori odgovor imunog sistema za čitav dan. Znači, ako se danas posvađate sa partnerom i pokupite neki virus, trebaće vam dan duže da ozdravite. (Pročitajte i: Svoje najdublje emocije muškarci dele samo sa onom ženom koju iskreno vole)

Kada ste pod stresom događa se gomila loših stvari, ali i jedna pozitivna – podiže se vaš imunitet i povećava broj ćelija koje mogu da se bore sa kancerom! Istraživači sa čuvenog Stenforda, otkrili su da kratkotrajne stresne situacije imaju pozitivan učinak na naš imunitet. On aktivira zaštitne mehanizme tela, štit zvani imuni sistem se podiže, a nedeljama nakon toga u stanju ste da se uspešno borite sa kancerogenim materijama. Ipak, stres koji traje danima, ima sasvim suprotan efekat, jer telo postaje iznureno.

Kada gutate ljutnju, povećavate rizik od srčanog udara za 19 odsto. Studija iz Mičigena pokazala je da žene koje izbegavaju konfrontacije sa partnerom, gutaju ljutnju, bes i ozlojeđenost, imaju daleko veće šanse za srčani i moždani udar ili kancer. Možda ljutnja traje samo minut, ali njene posledice su dugoročne. Isto važi i za blaže oblike besa: nestrpljivost, napetost, iritabilnost…

Ljubav je dobra za pamćenje

Kada se zaljubite, bukvalno negujete nervni sistem. Zaljubljivanje podiže nivo supstance zvane faktor rasta nerva do te mere da pravimo zalihe za čak godinu dana! Ova supstanca održava nam nervni sistem aktivnim i živim. Zbog nje nam je pažnja jaka i sećanje dobro.

Kada ste neraspoloženi, velike su šanse da dobijete glavobolju. Kako objašnjavaju naučnici, neraspoloženje je povezano sa niskim nivoom serotonina i dopamina, koji imaju ulogu i u regulaciji bola. Ako je njihov nivo nizak, snižen je i naš prag bola. Mnogo je veća vervatnoća da ćete dobiti glavobolju i ona dostiže čak 45 odsto.

Kada vas neko golica ili kada se smejete od srca povećavate koncentraciju hormona rasta za čak 87 odsto. Bukvalno – deca od smeha rastu. Ali, to je značajno i za odrasle jer se zahvaljujući ovom hormonu obnavljaju ćelije i reguliše san. Takođe, smeh smanjuje nivo hormona stresa.

Kada plačete zbog negativnih emocija, bukvalno ih izbacujete napolje. Ženske suze potaknute emocijama, otkrili su naučnici, sadrže visok nivo hormona i neurotransmitera koji su povezani sa stresom. Dakle, plakanje je stvoreno bukvalno da bismo se očistili od negativnih emocija. (Pročitajte i: Šta ispašta kada niste dobro: Kako emocije utiču na rad creva?)

Kada vas muči ljubomora, slabite imunitet i podižete anksioznost. Ljubomora je jedno od najjačih osećanja i izaziva u nama mešavinu stresa, straha i ljutnje. Raste krvni pritisak, broj srčanih otkucaja i nivo adrenalina, a sve to negativno utiče na naš organizam.

Kada se zahvaljujute, podižete imunitet, smanjujete krvni pritisak i ubrzavate zaceljivanje rana. Jedno američko istraživanje pokazalo je da zahvalnost podiže oksitocin, baš kaošto to čine i ljubav ili radost. Takođe, zahvalnost nam umiruje električnu aktivnost mozga i pozitivno utiče na srce.

www.lepotaizdravlje.rs Vasyl Dolmatov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images