Nesanica zbog stresa: Kako se izboriti sa njom?

by | 13 maja, 2023
Nesanica zbog stresa

Nesanica zbog stresa ume da bude veoma frustrirajuća. Osim što ćete biti umorni ceo dan, to veoma loše utiče na vaše zdravlje. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite.

Nesanica zbog stresa loše utiče na vaše zdravlje

Svakodnevni stres kom smo izloženi je najveći neprijatelj našeg zdravlja. Stres razvija razdražljivost, hronični umor, ali i doprinosi gubitku sna. Iako možda deluje da što smo umorniji i iscrpljeniji to bolje spavamo, baš i nije slučaj. Što smo više pod stresom, lošiji nam je san. Osim toga, uz stalnu nervozu rizikujete da dobijete ne samo nesanicu, već i periodične napade migrene. Evo šta možete da učiniti da se izborite sa nesanicom zbog stresa.

Pripremite se za spavanje

  • Po povratku kući, pokušajte da budete u potpunoj tišini. Ako ne živite sami, zamolite ukućane da ne prave buku, a ako imate posebnu prostoriju onda ostanite tu dok se vaše nervno stanje posle napornog dana ne stabilizuje. Isključite svetlo i zatvorite oči.
  • Pokušajte da izbacite gledanje u ekran pre spavanja. Ovu aktivnost je bolje pomeriti za jutro. Sve što vidite na ekranu ima uzbudljiv efekat, a pre spavanja je potrebno da dovedete telo u najopuštenije stanje.
  • Ako je lepo vreme, iskoristite ga da prošetate malo. Dovoljno je samo da napravite nekoliko krugova u vašem području. Svež vazduh će vam pomoći da opustite i mozak i telo.
  • Topla kupka takođe može biti dobro rešenje. Zapamtite da temperatura vode ne bi trebalo da bude previsoka jer to može izazvati glavobolju i osećaj opšte slabosti. Šampon sa prijatnim umirujućim mirisom takođe može biti od pomoći.

Izbegavajte kasnu večeru

Teška i kasna večera šteti kvalitetu sna, stoga je izbegavajte. Pokušajte da organizujete poslednji obrok najkasnije tri sata pre spavanja. Osim toga, trudite se da za večeru ne jedete masnu, začinjenu ili preslatku hranu jer ona neće imati vremena da se svari pre odlaska u krevet.

Nesanica zbog stresa: Uspostavite rutinu

Pokušajte svaki dan da idete u krevet u isto vreme. U suprotnom, vaše telo će biti zbunjeno i unutrašnji sat će izgubiti pojam o vremenu.Veoma je važno da uspostavite pravilan cirkadijalni ritam.

Takođe, stručnjaci savetuju i spavanje u odvojenim krevetima jer ljudima odgovaraju različiti uslovi za spavanje. Osim toga i otvoren prozor može biti od pomoći.

Dakle, pre svega veoma je važno da pokušate da se što manje izlažete svakodnevnom stresu. Ako to ne možete da izbegnete, uzmite vreme da se prilagodite dolasku kući i opuštajućoj atmosferi. Izbacite loše navike koje ometaju vaš san i pomozite svom zdravlju.

stefanamer/GettyImagesPlus