Nove lekcije u borbi protiv raka dojke

by | 6 juna, 2019

Dr Branka Radmanović, specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije

U Srbiji dnevno od ove vrste karcinoma oboli u proseku 10 žena, a umru četiri. Ova statistika može da se promeni nabolje, jer, otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva. O novitetima u prevenciji, dijagnostici i lečenju karcinoma dojke govori nam specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Branka Radmanović

Priredila: Đurđa Stanišić

 

Prevencija: Temelj zdravlja

Bez obzira na to što genetska predispozicija predstavlja faktor rizika za nastanak raka dojke, prema podacima mnogobrojnih istraživanja tek 10 odsto žena oboli zbog nasleđa, dok je u ostalim slučajevima ova bolest izazvana drugim faktorima. To znači da izbegavanjem rizičnog ponašanja možemo učiniti mnogo da do nje ne dođe.

Šta možemo učiniti

Kako biste prevenirali bilo koju bolest, veoma je važno da vodite računa o životnim navikama – način na koji živite od presudnog je značaja za stanje čitavog organizma. Univerzalne preporuke prevencije podrazumevaju zdrav način ishrane, regulisanje telesne mase i redovnu fizičku aktivnost. Iako brojne studije pokazuju da se ne može povući stroga paralela između načina ishrane i rizika obolevanja od raka, važno je da jedete više voća i povrća, a izbegavate industrijski prerađene namirnice i crveno meso. Hrana koja sadrži fitoproteine, poput soje i različitog zrnevlja, odlično prevenira rak dojke, zbog čega je u Japanu, ali i nekim drugim ostrvskim zemljama gde su u ishrani ljudi zastupljene ove namirnice, najniža stopa obolevanja.

Gojaznost i hormoni kao faktori rizika

One žene koje su gojazne, pogotovo u postmenopauzi, a stepen gojaznosti se izražava prema BMI (indeksu telesne mase), imaju veći rizik od raka dojke u odnosu na druge žene. To važi i za one koje su rano dobile prvu menstruaciju i kasno ušle u menopauzu. Hormoni iz hrane faktori su rizika jer devojčice sve češće, zbog načina ishrane, dobijaju menstruaciju pre 12. godine. Ako neko u najbližoj porodici ima rak dojke (majka, sestra, baka) i ako se dokaže da postoji genetska mutacija, pacijentkinja je u visokom riziku da oboli. U tom slučaju, preporučuje se intenzivnije praćenje (ultrazvuk, mamografija), a samo u određenim slučajevima preventivna operacija – subkutana mastektomija s rekonstrukcijom dojke. Ukoliko regulišete telesnu težinu, izbacite iz upotrebe alkoholna pića i cigarete, rodite pre 30. godine života i što duže dojite, umanjićete rizik od karcinoma dojke.

Najvažnije: rana detekcija tumora

Samopreged dojki nešto je što bi svaka žena trebalo da praktikuje najmanje jednom mesečno. Ukoliko samopregledom ustanovite nešto neuobičajeno, poput čvorića, ranica na bradavici, krvarenja ili sekrecije iz bradavice, uvlačenja kože ili bradavice, promena boje kože dojke i bradavice, oteklih grudi, uvećanih i tvrdih limfnih žlezda pazušne jame, uputite se na vanredni pregled. Svim ženama koje imaju više od 50 godina preporučuje se skrining mamografija svake dve godine. Cilj je da se otkrije tumor u pretkliničkoj fazi, tumor koji ne može da se napipa. Dakle bitna je rana detekcija tumora, koja znači da pacijentkinje imaju veće šanse za izlečenje.

Zlatni standard dijagnostike

Za mamografiju kažemo da je zlatni standard u detekciji raka dojke. S godinama se kod žena gubi žlezdano tkivo i ono se zamenjuje masnim tkivom. Što je žlezdano tkivo gušće, mamografija je nepreciznija i tada uz mamografski pregled savetujemo i ultrazvučni. Ne treba zaboraviti ni magnetnu rezonancu, ako je to potrebno, koja je sastavni deo moderne dijagnostike.

Biopsija dojke obavezna pre operacije

Ukoliko se dijagnostikuje maligni tumor dojke, pre svake operacije pacijentkinja odlazi na konzilijum koji čini tim lekara. Za razliku od prethodnih godina, danas je obavezno da se pre operacije uradi biopsija. U zavisnosti od veličine i tipa tumora, savetuje se poštedna operacija, kako bi se dojka sačuvala, dok smo ponekad prinuđeni da predložimo radikalnu operaciju, u kojoj uklanjamo celu dojku. Neke pacijentkinje su kandatkinje za jednovremenu iliti odloženu rekonstrukciju dojke. Dešava se i da žena dođe kasno na pregled, te ne može biti odmah operisana već prvo mora primiti određenu terapiju.

Novi lekovi dostupni i pacijentkinjama u Srbiji

Republički fond za zdravstveno osiguranje nedavno je odobrio dva najsavremenija leka protiv raka dojke, a koji se koriste za lečenje pacijentkinja sa HER2 pozitivnim metastatskim karcinomima dojke. Dosad je bio dostupan herceptin, kao monoklonsko antitelo, a sada su tu i perjeta i kadcyla, kao novi vidovi target terapije.

Foto: Thinkstock

Veza između implanata i incidence kancera dojke

Iz estetskih ili iz zdravstvenih razloga neke žene imaju potrebu za korekcijom dojki ugradnjom implanta. Reč je o želji za povećanjem grudi, korekcijom spuštene dojke, korigovanjem asimetrije, vraćanjem volumena dojke posle mastektomije, radi normalizacija telesne šeme ili radi boljeg psihosocijalnog funkcionisanja. Danas je na raspolaganju veliki dijapazon implanata različitih profila (niski, srednji, visoki i ekstravisoki), anatomskog ili kružnog oblika, prilagođenih konstituciji, a izgrađenih od posebne vrste gelova koji imaju tendenciju da simuliraju izgled i taktilni osećaj tkiva. Ne postoji nikakva bojazan da će žena sa implantima u dojkama zbog njih dobiti rak dojke. To su zablude, a takvo mišljenje je posledica nedovoljne informisanosti. Takođe, s obzirom na to da su implanti pozicionirani ispod žlezdanog tkiva dojke ili ispod mišića, mogućnost kontrolisanja dojki (ultrazvučni pregled, mamografija, magnetna rezonancija), kao i obavljanje samopregleda i pregleda od strane onkohirurga, sasvim je omogućena. Dakle, žene koje imaju implante u dojkama, kontrole svojih dojki mogu obavljati kao i žene koje nemaju implante. Stanje implanta ne može se narušiti pregledom. Pravo je zadovoljsto kada, kao plastični hirurg, vidim sreću na licima pacijentkinja koje su vratile samopouzdanje uvećavši svoje dojke ili samo vrativši im mladalački jedri izgled, kao i sreću na licima onih koje su ”izgubile dojku”, a koja je rekonstruisana. Po završetku operacije, činjenica da opet ima simetrične dojke mnogo pomaže ženi da nastavi dalje.Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.