Da li osećate kako vam se pale „crvene lampice“?

by | 27 aprila, 2017

Danas verovatno nema posla zbog kog osoba koja ga radi bar s vremena na vreme ne osjeća stres. No, u većini slučajeva činjenica je da veća odgovornost podrazumeva veći novi stresa. Iako sve zavisi od osobe do osobe tj. načina na koji ga kanališe, svima se može dogoditi da na radnom mestu dožive takozvani „burnout“, ili razumljivije rečeno – da “izgore” na poslu.

Foto: Pixabay

Konkretno, burnout se definiše kao posebna vrsta stresa na radnom mestu (može se dogoditi i u privatnom segmentu života), odnosno to je stanje psihičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti u kojem sumnjamo u svoje sposobnosti i vrednost našeg rada. Nažalost, sve više osoba svake godine doživljava upravo ta stresna stanja, zbog prirode posla koje rade. Naime, sve više poslova zahteva maksimalnu posvećenost 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Kada se jednom dogodi burnout, povratak na radno mesto je obično vrlo težak, a oporavak može trajati mesecima.Osobe koje su ga doživele i nastavile da rade, znaju da u ranijim fazama preopterećenosti i stresa prepoznaju burnout simptome , te blagovremeno reaguju. Evo šta savetuju…
Promenite mesto na kom radite

Samo mesto može imati veliki uticaj na kvalitet rada, produktivnost i moral. Čak promena položaja stola u kancelriji i samo uređenje i organizacija prostora mogu igrati veliku ulogu, pa vredi pokušati. No, bilo bi idealno, ako je ikako moguće, da promenite lokaciju na kojoj radite. Promena okruženja može podstaći kreativnost, doneti nove ideje i povratak snage. Ukoliko na svom mestu ne možete baš ništa da promenite, potrudite se da što pre uzmete odmor i negde otputujete. Pokušajte da poslodavcu objasnite kako se osećate.
Pronađite „ ventil“

Kada je u pitanju bilo koja vrsta stresa, a posebno burnout, mora se pronaći “ventil” u vidu određene aktivnosti ili hobija, koji će smanjivati nivoe stresa ili ih u potpunosti neutralisati. Svako od nas ima svoj način opuštanja, ali važno je da osećate da vas baš to oslobađa nagomilanog stresa.

Foto: Pixabay

Budite bezbrižni

Kada ste se poslednjiput osećali bezbrižno? Da li se, uopšte, sećate? Verovatno je to bilo još u detinjstuvu. Kada je reč bezbrižnosti u poslovnom smislu, tada ne mislimo na tu dečiju bezbrižnost, već na način razmišljanja, koji vam može smanjiti nivoe stresa. Recimo, kada osetite da ste preopterećeni i da počinjete da „pucate“, pokušajte da se fokusirate na zadatak koji obavljate tog trenutka, ne razmišljajući na one koji vas tek čekaju.

Kada odradite jedan posao, tek tada se prebacite na drugi. Ako ne možete izbeći multitasking, onda bar pokušajte ograničiti broj zadataka na maksimalno dva istovremeno. Ukoliko osetite da stres prelazi granice koje više ne podnosite, pokušajte da što češće pravite predahe – popijete ili pojedite nešto što će vas osvežiti (a, da je zdravo J), udahnite svež vazduh… Praktikujete vežbe disanja i opuštanja.

Važno je zapamtiti da se burout ne događa preko noći! Prethode mu nedelje, meseci, pa čak i godine ispunjene zasićenošću poslom, umorom i stresom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.