Kontrola besa: Kako sprečiti napade besa?

Kontrola besa je veoma važna za očuvanje ne samo dobrih međuljudskih odnosa, već i očuvanje psihičkog i fizičkog zdravlja

by | 6 aprila, 2023
Kontrola besa

Ljutnja je normalna i zdrava ljudska emocija koja je povezana sa fiziološkim i biološkim promenama. Iako je to važna emocija koja omogućava ljudima da izraze svoje emocije, neohodno je kontrola besa. Kada niste u mogućnosti da se nosite sa nedaćama ili nesuglasicama na pozitivan, konstruktivan način, to može uticati na vaše odnose, radno okruženje, porodični život i još mnogo toga. Korišćenje tehnika upravljanja besom kao što su smirivanje uma, pauza i korišćenje logike da razmislite o situaciji pomaže vam da se nosite sa ovim situacijama na svrsishodan, zreo i zdrav način.

Kontrola besa: Zašto gubimo kontrolu?

Istraživači objašnjavaju ispoljavanje besa kao istraživanje okruženja i uspostavljanje osećaja lične kontrole nad sopstvenim postupcima, pregovaranje u konfliktu i odbranu ličnog integriteta. To može biti izazvano mnogim faktorima, uključujući svađu, osećaj napadnutosti ili nepoštovanja, suočavanje sa nepredviđenom situacijom i još mnogo toga. Kontrolisani bes je normalan i zapravo je potreban za ljudski opstanak. No, upravljanje besom je važno, posebno ako lako planete. Korisno je izraziti svoj bes na asertivan, ali pun poštovanja i kontrolisan način. U stvari, pokazalo se da neizražena ili potisnuta ljutnja izaziva nagomilavanje negativnih osećanja, napetosti i ogorčenosti, i može dovesti do toga da svoj bes okrenete ka unutra. Stoga je neophodno da naučite kako da kontrolišete ljutnju.

Ljutnja narušava zdravlje

Hronična ljutnja ili nekontrolisani ispadi besa mogu narušiti ne samo odnos s drugim ljudima, već i mentalno i fizičko zdravlje. Osećaj besa može povećati nivo kortizola, hormona stresa. U normalnim količinama, kortizol je savršeno normalan i zdrav, ali ako je hronično povišen, može izazvati:

  • glavobolje
  • promene apetita
  • povećanje ili gubitak težine
  • visok krvni pritisak
  • bolesti srca
  • neregulisan šećera u krvi
  • poremećaj spavanja
  • akne i druge kožne probleme
  • probleme s varenjem
  • hronični umor

Kontrola besa: Tehnike koje zaista pomažu

 1. „Odmaknite se“

Bes se često javljaju u trenutku, spontano. Iako je ova reakcija prirodna kada se suočite sa okidačem, pokušajte da odvojite trenutak za bolje razumevanje sukoba. Razmislite o problemu pre nego što reagujete na njega. To će vam pomoći da obradite uzrok besa i formulišete plan kako da se nosite sa njim.

2. Pronađite svoj mir

Koristite tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, ponavljanje afirmacija ili reči (poput „opustite se“ ili „budi miran“). Šetnja u prirodi je takođe odličan način da smirite u trenutku napada besa.

Opuštanjem protiv besa

 

3. Kontrola besa: Identifikujte okidače

Ljutnju mogu izazvati unutrašnji i spoljašnji okidači. Negativna ili traumatična sećanja mogu izazvati bes, kao i svađe sa kolegama ili voljenima, finansijske poteškoće, problemi u saobraćaju i događaji koji ne ispadnu kako je planirano. Postoji mnogo faktora u datom danu koji mogu da izazovu bes – to je u izvesnoj meri normalno. No, ako se stalno „pecate na istu udicu“, onda se možete bolje pripremiti za ove situacije. Zapamtite da logika može pobediti bes u trenutku. Ako vas okidač pokrene, fokusirajte se na restrukturiranje načina na koji razmišljate o situaciji. Ovo se zove kognitivno restrukturiranje i omogućava vam da razmišljate o stvarima drugačije, na racionalan način koji vam omogućava da se bolje nosite sa problemom na zdrav način.

4. Recite kako se osećate

Glavni uzrok besa je osećaj nečuvenosti, necenjenosti ili nepoštovanja. Iako ljutnju i bes može biti teško priznati, njihovo potiskivanje će izazvati još veće probleme. Da biste se nosili s  besom na zdrav način, usredsredite se na iskreno i smireno izražavanje svojih osećanja.

5. Vežbajte svakodnevno

Vežbanje je prirodno sredstvo za ublažavanje stresa i svakako može pomoći u upravljanju besom. Posebno ako se nosite s hroničnim besom ili doživljavate stresnu situaciju koju ne možete da kontrolišete. Vežbanje oslobađa moćne endorfine, hemikalije u mozgu koje deluju kao podizači raspoloženja.

Kontrola besa šetnjom

 

Lepota i zdravljeOLGA KAZANTSEVA, max-kegfire, AaronAmat/gettyimages.co.uk


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.