Na koji način tražiti i dobiti povišicu?

by | 11 septembra, 2017

Ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju, ali se svakako dobro pripremite za pregovore sa svojim poslodavcem. U nastavku donosimo nekoliko ključnih stvari koje bi vam mogle u tome pomoći…

Foto: Guliver/Thinkstock

Verujem da ste se svi susreli s čarima pregovaranja oko povišice. Bilo da ste je inicirali sami ili [to je ređe, da je inicirao vaš poslodavac. No, nezavisno od toga, dobro je imati strategiju tačnije na koji to način izvesti i kako u tim situacijama uopšte argumentirano pregovarati.

Pročitajte i…Kako da budete srećniji na poslu

Pre svakog takvog sastanka gde je tema upravo vaša povišica, dobro je da sami promislite kakav je vaš status i koja je vaša vrednost u smislu rada, napretka i doprinosa na poslu. Trebali biste u tom slučaju imati dobru pozadinu i konstruktivno opravdanje i naravno, realna očekivanja. Dobro bi bilo da se u tom slučaju raspitate i saznate  od kolega koji rade isti posao kao i vi i na istim ili barem sličnim pozicijama kako se kreće neki prosek plata, čisto da ne „odlutate“ ili slučajno umanjite svoju vrednost.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Isto tako, poželjeno bi bilo da strateški dobro osmislite svoj pristup i taktiku u razgovoru s poslodavcem. Da postavite ključna pitanja, uputite ga i osvestite na osmovu čega uopšte tražite veću platu i pritom budete samouvereni u svojim argumentima i da ga još jednom podsetite koliko ste zapravo u celom tom timu vredni i koliki je vaš doprinos. Neretko poslodavci nisu niti svesni što sve zapravo radite, koliko se vaš opseg posla povećao i koje su sve vaše nove-stare-dodatne dužnosti za koje biste svakako trebali biti nagrađeni.

Istaknite i neke svoje dodatne dužnosti kojih ste se sami prihvatili (ili su se same od sebe nametnule) jer ste smatrali da to itekako doprinosi vašem poslu i rezultatima uopšte. Prisetite se nekih konkretnih slučajeva i projekata na kojima ste radili, a koji su se sjajno odrazili na posao. Uvek je dobro poslodavca podsetiti na takve stvari.

Pročitajte i… Šta treba da radite u tridesetim da biste bili srećni u pedesetim?

Kvalitetno odrađivati svoj posao kao i uloženo vreme u njega nije dovoljno dobar razloga za traženje povišice. Ključno je u svemu tome istaknuti kako ste itekako izašli iz svojih zadanih okvira, kako ste doprinijeli timu upravo tim svojim postupcima i koliko to utičete na finalni rezultat poslovanja. Ako je potrebno, imajte i konkretne (financijske) brojke koje to dokazuju kako biste samim pregovorima pristupili tehnikom crno na bijelo jer činjenica je da poslodavci nerijetko u svemu na kraju vole videti „brojke“. U svakom slučaju, ako mislite da ste povišicu zaslužili, izborite se za nju! Srećno!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.