Odličan trik za sve koji vole da putuju: Šta znače „kolačići“ koji nam iskoče kada posetimo neki sajt i kako možemo da ih iskoristimo

by | 7 marta, 2020

Svi smo upoznati sa prozorčićem, koji iskoči kada prvi put posetimo neki sajt i traži nam da “prihvatimo kolačiće”. Mi ih naravno prihatimo i damo saglasnost za ko zna šta, jer, realno, 90 posto ljudi ne zna ni šta je prihvatilo. Zato, rešili smo da vam otkrijemo o čemu se tu zapravo radi.

Ivana Bogdanović savetnik za digitalni marketing razjasnila je šta zapravo stoji iza čuvenih „kolačića“ koji se pojave na ekranu kada posećujemo mnoge sajtove na intrenetu. Za sve one koji se upravo to pitaju, ali i one koji kliknu da su saglasni sa onim što piše na „kolačićima“, a ne znaju o čemu je reč, donosimo objašnjene.

Da li ste čuli za “whelming” novi uznemiravajući trend upoznavanja?

– Kolačići su mali fajlovi koje neki sajt ubacuje na vaš računar ili telefon, sa ciljem da prikupi podatke o vašem kretanju na sajtu i prilagodi svoj sadržaj vama – kaže Ivana za Instagram profil „Na moj način“ i nastavlja.

– Takođe, kolačići služe da se zapamte vaši login podaci (uz vaš pristanak, naravno), kako biste sledeći put – kada posetite dati sajt – izbegli ponovno logovanje (npr. Gmail, Facebook itd.).⁣

Pored toga, kolačići omogućavaju vlasniku sajta da prati analitiku, odnosno broj jedinstvenih korisnika i njihove karakteristike, odakle su došli i kuda su se kretali kroz sadržaj i stranice na sajtu – objašnjava stručnjak za ovu tematiku i otkriva:

Solo putovanje – Idealna prilika da ponovo spoznate sebe

– Ono što je mnogima najinteresantnije, a ujedno i zabrinjavajuće, jeste mogućnost kolačića da registruje vaša interesovanja ili šta ste pretraživali na Google-u, kako bi vam kasnije bili prikazivani oglasi koji upravo to reklamiraju. Veliki brat. Tako npr. pretražujete neku destinaciju za skijanje, a onda vas kasnije, u toku dana, “jure” hoteli upravo sa te destinacije na Facebook-u, YouTube-u i raznim portalima koji dozvoljavaju ove oglase.⁣ Bez panike! Nije to nikakva zloupotreba, niti može da vas ugrozi. Kolačići su tu da biste vi dobili najbolje korisničko iskustvo i da se sadržaj prilagodi upravo vama!⁣

Savet plus: Sledeći put kada budete pretraživali avio karte na nekom od sajtova low cost kompanija, kada primetite da cena raste svaki put kada ponovo ukucate iste datume, samo izbrišite kolačiće (cookies) na pretraživaču ili jednostavno promenite uređaj sa kog tražite i dobićete prvobitnu cenu. Radi u 80% slučajeva.

Zanimljivo, zar ne?

Foto: Guliver/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.