Opustite se dok pravite ikebanu

by | 20 marta, 2020
prolecna ikebana psiha zdravlje

Ikebanu je dovoljno i posmatrati kako biste osetili njeno relaksirajuće dejstvo. Međutim, pravi efekat opuštanja dobićete ukoliko ikebanu pravite sami.

O njenom relaksirajućem dejstvu govori sama istorija. U vreme šoguna Jošimasa Ašikage, oca ikebane, Japan je bio pogođen građanskim ratovima, a šogun se konstantno susretao sa bolešću i smrću. Morao je da pronađe način da se ponekad izoluje i smiri, kako bi mogao trezveno da razmišlja. Tada je nastala „ikebana“ – oživljavanje cveća. Ikebana je čin mističnog stvaranja života. Zato rad na njoj zahteva posebnu koncentraciju i potpunu tišinu. Mi vam otkrivamo korake u pravljenju ovih prelepih živih aranžmana.

Počnite od Moribane

Moribana je najjednostavniji stil ikebane, za koju se uglavnom koriste niske i ravne posude. Ponekad se koriste i niske korpe, iz kojih se cveće širi u tri glavna pravca: šin (nebo), soe (zemlja) i tai (čovek). Moribana je idealna za početnike.

Izaberite cveće za ikebanu

Prvo odaberite cveće za svoj aranžman. Poželjno je da to bude sezonsko jer su ikebane predstava trenutka u prirodi. Uzmite hrizanteme ili karanfile jer su njihovi cvetovi krupni i izražajni, a stabljike su im čvrste, pa će aranžman biti stabilan. Za aranžman su vam potrebne i makaze, najbolje one za podrezivanje grana.

japanska ikebana

Kenzan napravite sami

Ukoliko nemate kenzan, koji se stavlja na dno posude, uzmite daščicu, ukucajte u nju mnogo eksera i tako napravite kenzan. Umesto daske možete iskoristiti i komad stiropora, koji ćete iseći prema obliku posude, ali da bude milimetar-dva širi. Kad stiropor uglavite na dno posude, lako ćete vrhom makaza napraviti dovoljan broj rupa za uglavljivanje stabljika cvetova.

Pratite tri osnovne linije ikebane

Kad počnete da slažete cveće, najvažnije je da pratite tri osnovne linije: šin, soe i tai. Linija neba je vertikalna, ali može da bude blago iskošena. Tai treba da bude pod uglom od 45 stepeni u odnosu na liniju šin, a soe treba da bude naglašeno spuštena, skoro horizontalna. Simbolika je jasna: čovek je između neba i zemlje, gde provodi čitav svoj život.

ikebana sa kamelijom lepota

Ikebana od jedne vrste cveća

Koliko ste maštoviti takva će biti i vaša ikebana. Ona može da se sastoji od dva cveta i jedne grane, ali možete da koristite i više cvetova i grana za svaku liniju. Ako su cvetovi krupni, treba da budu niži, na liniji zemlje, u centru aranžmana, a oni sitniji mogu da se koriste za liniju čoveka i neba. Nije greška ni ako ikebanu napravite od samo jedne vrste cveća, vi ste kreator.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.