Ovi simptomi ukazuju da ste pod stresom

by | 15 februara, 2015

Puno dnevnih obaveza, problemi na poslu i kod kuće, bolest bližnjih ili nešto drugo, puno je razloga za nastanak stresa.

Foto: Genius

Foto: Genius

Verovatno ste primetile da je stres najčešći uzrok mnogih zdravstvenih problema. Najbolje je da pokušate da se smirite i odmorite. Nemojte dozvoliti da vas grize savest ako uzmete godišnji odmor. Sve će funkcionisati normalni i kada se budete vratile, jedina razlika je što ćete vi biti odmorne i verovatno mirne i bez stresa.

Pogledajte koji su to ključni fizički simptomi koje možete da osetite dok ste pod stresom. Da li i vi imate neki od njih?

Suva usta i „knedla u grlu“

Možda se radi o klišeu, ali nije bez razloga. Kada smo pod stresom, usta nam se suše. A kada su usta suva, biće nam teško da nešto progutamo bez tečnosti.

Osećate bolove u vratu i ramenima

Napeti mišići, posebno oni u predelu vrata i ramena su još jedan bitan simptom stresa. Možda vam deluje da je ta napetost u mišićima normalna, ali nikako nije.

Često osećate žmarce u nogama

Razlog za ovo može biti preveliki stres. Dosta ljudi ni ne zna da je ovo jedan od simptoma stresa.

Sve vreme ste umorni

Da li vam je teško da ujutru ustanete iz kreveta? Hroničan umor, iscrpljenost i nedostatak energije su neizbežne posledice prevelikog stresa koji traje duže vreme.

Teško zaspite ili ne spavate dovoljno

Ovo je takođe jedan od znakova prevelikog stresa. S obzirom da su odmor i spavanje bitni za oporavak, nesanica uzrokovana stresom može vas dovesti u zatvoreni krug – ne spavate dovoljno jer ste pod stresom, a od nedovoljno sna stres se pojačava.

Višak kilograma

Opšte je mišljenje da su osobe koje su pod stresom mršave. Ovo moćda i jeste tačno, ali važi samo za pojedince. Realnost je da se većina ugoji kada se često nalazimo u stresnim situacijama. Kortizol – hormon stresa, bukvalno podstiče telo da akumulira masnoće na stomaku, kojih kasnije jedva uspemo da se rešimo.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.