Patite od anksioznosti? 5 koraka za brzo oslobađanje od stresa!

by | 15 jula, 2016

Život je u današnje vreme veoma komplikovan. Mnoštvo obaveza, žongliranje između posla, roditeljstva i privatnog života je veoma teško i podrazumeva veći pritisak i nivo stresa nego što je to nekada bio slučaj. Brz način života čest je uzročnik anksioznosti, što kao posledicu ima pojačan osećaj brige i straha koji može negativnno uticati na ljudske odnose, karijeru, pa i prijateljstvo.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Neki ljudi mogu veoma dobro da maskiraju simptome anksioznosti, te da se čini da se lako nose sa svakodnevnim obavezama, iako to zapravo nije tako.

Pročitajte i… 8 pokazatelja da treba da potražite pomoć psihijatra

Međutim, novije istraživanje pokazalo je da su žene sklonije napadima anksioznosti, a Den Regan specijalista za anksiozne poremećaje otkriva top savete za suzbijanje paničnih napada i velike količine stresa.

Koje su najbolje metode za brzo oslobađanje od stresa pročitajte na sledećim stranama…  

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Smanjite vreme boravka na internetu 

Anksioznost je poremećaj koji odlikuje lako fokusiranje na nešto, što može nakon određenog vremena da vam „napuni glavu glupostima“ zbog kojih ćete se brinuti i biti uznemireniji u mnogo većoj meri nego inače i zamišljaćete najgore moguće scenarije. Upravo zbog toga trebalo bi da smanjite vreme koje provodite na elektronskim medijima i društvenim mrežama koje su prepune loših vesti i negativnih poruka.

Pročitajte i… Suočili ste se s gubitkom? 10 saveta kako da se oslobodite osećaja tuge

Takođe, ukoliko medije i društvene mreže posećujete kako biste skrenuli misli s problema, razonodili se i popravili raspoloženje, to može biti potpuno pogrešno. Naime, mnogi ispitanici raznih istraživanja objasnili su kako su se još gore osećali nakon surfovanja po internetu, iako su za njim posegnuli upravo kako bi se smirili. Dakle, smanjenje količine vremena koje provodite onlajn može da vam pomogne da umanjite nivo stresa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Krećite se

Svi fizički simptomi anksioznosti su teranje vašeg tela na akciju i „bežanje od problema i opasnosti“. Vaše disanje postaje brže, srce kuca jače i ubrzano, i obliva vas talas topline. Na ove simptome je najbolje da odgovorite izlaskom napolje i fizičkim aktivnostima koje će vam pomoći da se smirite i osećate bolje.

Pročitajte i… 10 pokazatelja da patite od opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Samo desetak minuta dnevno lagane šetnje ili džogiranja učiniće čudo za vaše psihičko zdravlje. Pritom, dok šetate ili tršite, trudite se da ne gledate u pod, nego glavu držite uspravno i posmatrajte svet oko sebe. Ovaj metod okupiraće vam misli i skrenuti ih s problema koji imate, te ublažiti napad anksioznosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Tehnika disanja za smirenje

Ova tehnika disanja pokreće biološki proces relaksacije i proširuje vam dah. Zaboravite duboko disanje ili metodu „usta-nos“ i sve one stare savete koje ste čuli već milion puta do sada… Ono što je potrebno da uradite kako biste ublažili stres i napade anksioznosti jeste da polako udišete vazduh brojeći do pet. a potom na 11. sekundi izdahnete. Izdah bi trebalo da traje dok izbrojite do sedam.

Pročitajte i… Ove namirnice mogu da izazovu umor i depresiju

Postupak ponavljajte minut ili dva i trudite se da se pritom maksimalno opustite. Na ovaj način ćete rasteretiti mozak od suvišnih informacija i briga i kasnije ćete razmišljati. Ovaj metod disanja je odlična prva pomoć i za smirenje paničnih napada.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Skrenite misli

Anksioznost vas navodi da razmišljate o svemu na najgori mogući način, te da konstantno mislite o tome šta bi sve moglo da pođe naopako. Ovi „najgori mogući scenariji“ mogu toliko da vas okupiraju da vremenom postaju sve gori i gori, te da vas ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i obaveza.

Pročitajte i… Mentalni detoks: 9 načina da se oslobodite opterećujućih misli

Ukoliko imate strah nečega i uvereni ste u to da će nešto strašno da se dogodi, pokušajte sebe da ubedite u suprotno. Na primer, razmislite o tome kolika je verovatnoća da će se taj scenario zaista odigrati? Šta drugo može da se desi? Da li je stras samo u vašoj glavi? Šta bi bio dobar ishod događaja? Šta bi bilo dobro da se dogoditi? Prepoznavanjem da najgori scenario nije jedina moguća stvar koja može da se dogodi, počećete da mislite pozitivnije i ublažićete napade anksioznosti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Pronađite svoj „mentalni prostor“

Baš kao što računar sa prepunom memorijom radi sporije i onemogućava vas da pokrenete nekoliko programa u isto vreme, tako se i vaš mozak bori prilikom napada anksioznosti da se koncentriše, fokusira i logički obavlja potrebne radnje. Stoga, „dajte svom mozgu dovoljno prostora“ tako što ćete sebi dati vremena da se „ohladite“.

Pročitajte i… 7 efikasnih načina da se izborite sa stresom

Den Regan predlaže da svakodnevno odvojite dvadesetak minuta za opuštanje uma, pri čemu posebno preporučuje meditaciju ili slušanje opuštajuće muzike, što vam može pomoći da se oslobodite stresa.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.