Patite od anksioznosti? Evo šta će vam pomoći

by | 4 septembra, 2020
Patite od anksioznosti

Anksioznost je osećaj intenzivnog straha, brige ili ogromne zabrinutosti zbog nečega što jeste u vašoj kontroli ili izvan nje. Ako patite od anksioznosti znate koliko je neprijatna, ali i za nju postoje rešenja. Mi vam danas predlažmo jedno od njih.

Tokom globalne pandemije – a i generalno – imate li utisak da su vam uznemirujuće misli kao na pokretnoj traci: Da li sam stajao preblizu svom komšiji? Da li mi je maska prelabava? Kakve su danas prognoze Svetske zdravstvene organizacije? Ali, da li ste razmišljali o tome kako biste mogli da ublažite simptome anksioznosti kada biste uvežbali da ove uzemirujuće misli zamenite drugim, mnogo lepšim. Nije nemoguće jer pričamo o – mantrama.

Mantre – fraze koje se ponavljaju namenjene da vam umire um – omogućavaju vam da usmerite svoje misli ka jednoj fokusiranoj tački. Ako vaše misli imaju tendenciju da „lepršaju“ u prošlost ili budućnost (zajednička nit uznemirujućim mislima i stresu upravo je prekomerno razmišljanje), korišćenje mantri ako patite od anksioznosti može vam pomoći da se „vratite“ u sadašnji trenutak. (Pročitaj: Šta je zdravstvena anksioznost i kako je prevazići?)Ako vam se sve ovo čini previše apstraktnim, znajte da i naučnici potvrđuju pomenuto. Naime, istraživanja pokazuju da ponavljanje mantri može da umiri područje mozga odgovorno za samovrednovanje i „lutanje“ uma.

Zato, odredite vreme u danu kada ćete se posvetiti vežbanju mantri dok udobno sedite sa zatvorenim očima ili pogledom u pod ispred sebe.

Bez obzira na to kako koristite mantre, najvažnije je da pronađete onu pravu za sebe. Mi vam predlažemo ove tri popularne mantre ako patite od anksioznosti koje gurui preporučuju za smirivanje uma i ublažavanje stresa.

Om

Om nema direktan prevod i ima mnogo slojeva značenja; simbolizuje trenutak stvaranja. U tom smislu, ta reč predstavlja ceo svet i sve njegove zvuke, ističe našu povezanost s univerzumom. Više o tome pogledajte OVDE

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

U prevodu – neka sva bića budu srećna i slobodna. Ponavljanjem ove mantre prizivate mir.

Om Mani Padme Hum

Om se prevodi kao vibracija svemira, sveti zvuk, Mani je dragulj, Padme je lotos (mudrost), a Hum prosvetljenje. Prevodi se kao – Gle, dragulj u lotosus ili Moliti se dragulju u lotosu – i služi kao podsetnik na dobro koje može da procveta iz neke teskobe ili teških okolnosti. Ima i puno drugih značenja i prevoda.

Ne osećate ove mantre kao nešto sa čim možete da se povežete? To je u redu. Bitno je da pronađete pozitivne afirmacije koje će da vam posluže u borbi protiv anksioznosti. Ideju za vaše mantre možete potražiti i u tekstovima popularnih pesama ili u poznatim citatima.

Pogledajte Shape video:

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.