Psihodermatologija se bavi odnosom psihe i kože: Kako stres utiče na vaš izgled

by | 13 februara, 2020

Toliko je bolesti i fizičkih nelagoda koje osećamo povezano sa emocijama, a da toga nismo ni svesni. Stanje kože, glavobolje, bolovi u različitim delovima tela, sve to može biti odraz negativnih osećanja koja ne možemo ili nismo svesni da treba da izbacimo.

Jako je bitno da budemo svesni šta nam negativne stvari, situacije, ljudi oko nas koji nas svakodnevno okružuju rade. Zato vam donosimo mali uvid u psihodermatologiju koja je relativno nova disciplina u psihosomatskoj medicini koja se bavi interreakcijom uma i kože.

Strah izaziva dijareju

Kada ste pod stresom, zabrinuti ili uplašeni, telo ograničava rad creva, pokušavajući da se reši njihovog sadržaja. To se manifestuje dijarejom ili povraćanjem. Kada napetost traje mesecima, tada vam može pokvariti crevnu floru. Protivupalne bakterije počinju da se umnožavaju, što slabi celo telo i čini vas podložnijim infekcijama. U laboratorijskim studijama, istraživači su primetili da mnogi hormoni stresa, naročito noradrenalin, deluju kao hrana za bakterije koje stvaraju toksine, piše cosmopolitan.rs.

Ljutnja može da izazove glavobolju

Arterije dovode krv do mozga, a one se skupljaju i opuštaju pod uticajem impulsa iz centralnog nervnog sistema. Tako krv teče, a mozak se oksigeniše i neguje. Međutim, pod uticajem jakih emocija mogu dovesti do toga da se žile previše smanjuju.

Potisnute emocije otežavaju disanje

Kada postanete nervozni, dolazi do bronhospazma i put kroz koji vazduh teče do vaših pluća se zatvara. Baš ovo može postati jedan od faktora koji uzrokuju manifestaciju astme.

Tuga se vidi na koži

Dermatolozi nemaju sumnje da teški događaji i stres doprinose pojavi i pogoršanju mnogih dermatoloških bolesti, npr. atopijskog dermatitisa, akni, psorijaze. Nedavno je stvorena čak i nova grana medicine, psihodermatologija, koja se bavi odnosom između psihe i kožnih bolesti, piše pomenuti portal.

Napetost se nakuplja u mišićima

Odavno je poznato da čovek nakuplja napetost u mišićima, uglavnom u ramenom pojasu i donjem delu leđa. Tada nastaje bol u leđima ili osetljivim delovima tela.

Stres uništava zube

Kako prenose stručnjaci, kad ste ljuti, stisnete vilicu 10 puta jače nego uobičajeno. Nije iznenađujuće da postoje abrazije zuba i oštećenja ugriza i desni.

Foto: Guliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.