Rečenica koja menja život iz korena: JA ne moram ništa, JA sam se namorala

by | 31 januara, 2017

Piše: Mina Stamenković, novinarka portala „Lepota i zdravlje“

„Ne moram ništa, a mogu sve“ – savršena rečenica koja je uspela da mi se uvuče u svakodnevni rečnik. Izbacivši i ono malo negative koja me je godinama držala na uzici, rešila sam da ovo bude moja mantra. Da, dobro ste pročitali, držala je ona mene, ne ja nju.

Mnogo puta u životu poželela sam da se otkinem od svih negativnosti u jednom danu, od negativnih ljudi, negativnih odnosa i emocija i nije mi tako brzo pošlo za rukom. Borila sam se s nepravilnostima u svakom danu. Tražila sam tračak nade koji će me trgnuti i uzdrmati čitav moj svet.

Kada u životu stvari počnu da se gomilaju jedna na drugu, a naročito negativna, uopšte ne umemo da se racionalno izvučemo iz nje. Tražimo slamku spasa, koja bi, po mogućstvu, mogla da bude negde tu, na vidljivom mestu. A nje nigde. Tada zalazimo u tuđe živote i lomimo ih, zalazimo u situacije o kojima ne znamo ništa i nesumnjivo padamo i vraćamo se opet na dno života. E, tada se dešava preokret. Kada shvatite da se od dna ipak ne može dalje, osmeh se ponovo nakači na tužno lice, pa makar i na trenutak.

Foto: Guliver/Thinkstock

Dno nema svoju negativnu soluciju. Tu si gde si, ali nauči da teraš dalje. Pitala sam se kako. Bio mi je potreban odgovor na to naizgled jednostavno pitanje…

Pročitajte i… Kako sam posle samo jednog “pogleda u objektiv” postala prava JA

Tada je sasvim „slučajno“ u moj život ušetala prijateljica koja je, takođe, „slučajno“ upotrebila sledeću rečenicu i to baš u trenutku kada je meni bilo potrebno: „Ja ne moram ništa, ja sam se namorala“.

Pomislila sam: kako to misli ne mora ništa? Šta je sa onima koji su majka i otac u isto vreme, sa onima koji imaju i dva posla, a sa onima koji traže izlaz iz najtežih situacija?

– OK, da i šta onda, šta sa njima – upitala me je moja drugarica.

Pomislila sam da je sebična i bezosećajna. Otkud to?

Foto: Pixabay.com

Ne, ona ni najmanje nije bila bez osećaja. Jednostavno je živela. Naučila je da živi sa spomenutom rečenicom i stvari su joj se lagano slagale jedna na drugu i jedna za drugom, dok sam ja radila šta – tugovala za onim što nemam i bila nezadovoljna onim što je u mojoj moći.

Pročitajte i… Imam recept za sreću – svakog dana, svakog minuta, svake sekunde…

Dakle, nju niko nije mogao da natera da radi nešto što ne želi, a kamoli da govori u inat drugima. Znate šta je ona radila?

Bila je ONA. Imala je svoj „JA“ momenat, držala ga je čvrsto u svojim rukama i pod svojim petama. Išla za njim, ne obraćajući pažnju na svet koji se dešavao oko nje. Isto tako, živela je sa svima, činila stvari za druge, bila je ljubav i živela je ljubav.

Hej, zato, dragi svi, definitivno ne morate ništa jer ako se do sada niste „namorali“, nikada nećete.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.