Recept za mršavljenje: Proteini za doručak

by | 2 aprila, 2013

Doručak bogat proteinima poboljšava kontrolu apetita i smanjuje potrebu za nezdravim obrocima u večernjim satima, tvrde naučnici sa univerziteta u Misuriju. Iako je doručak najvažniji obrok u danu, čak 60 odsto mladih ga preskače, što je jedan od uzroka gojaznosti među mlađom populacijom.

U istraživanju je učestvovalo 20 tinejdžera koji imaju problema sa gojaznošću, starosti 18 – 20 godina, a koji su preskakali doručak, konzumirali visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama proteina, ili su jeli „običan“ doručak koji se sastoji od žitarica. Svaki obrok imao je 350 kalorija s određenim udelom dijetalnih masti, vlakana i šećera.



Pre večere, ispitanicima je magnetnom rezonancom skeniran mozak, čime su se pratili moždani signali koji kontrolišu motivisanost hranom. Uočeno je da im je visokopreteinski doručak omogućio sitost, te se smanjila i aktivnost mozga odgovorna za kontrolisanje hrane. Isto tako, smanjen je broj večernjih nezdravih obroka, u odnosu na gupu ispitanika koja nije jela doručak ili, koji su konzumirali samo žitarice.

Obrok bogat belančevinama utiče na sitost kasnije tokom dana, kada je veća verovatnoća da ćete konzumirati nešto visokokalorično. Takođe, belančevine će vas mnogo više zasititi nego masti i ugljeni hidrati.

Stručnjaci tvrde da ovakav, minimalni uticaj na apetit može smanjiti ukupni dnevni unos energije.

Tekst: Life Content
Izvor: Daily Mail

Tagovi:

2 reagovanja na “Recept za mršavljenje: Proteini za doručak”

  1. guest kaže:

    A ono što sme da se jede dakle evo osnovne namirnice ili baza ishrane:
    Meso. (Najbolje je meso pašnih zivotinja i slobodnih kokoši. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine.)
    Riba i druga hrana iz mora, rakovi, škampe, školjke, alge. Jedite čećce plavu ribu zbog omege 3 (npr sardina, skuša, lokarda).
    Jaja  (najbolja su organska ili jaja slobodnih kokoši)
    Povrće koje raste iznad zemlje – sve vrste kupusa, brokoli, karfiol, kelj, prokulica, spanać, blitva, rastika, zelena boranija, artičoka, špargla, tikvice, patlidžan, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, paradajz, paprika, koromač, celer, pečurke.
    Masti – maslac, svinjska mast, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast, hladno presano kokosovo ulje.
    Hladno presana ulja – maslinovo, laneno i susamovo ulje. 
    Luk, beli luk obavezno, đumbir, začinsko bilje.
    Domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus.
    Iznutrice
    Suvo meso, slanina, pršut, čvarci i kobasice – ali samo iz domaće proizvodnje tj bez glutaminata, nitrita i drugih opasnih hemikalija. 
    Hladetina, domaće supe od kostiju.
    Domaći majonez i umaci napravljeni od hladno presanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja, začinskog bilja…
    Avokado
    Voda je najbolje piće. 

  2. guest kaže:

    Jaja su odličan doručak. 
    Inače ako želite smršaviti – pređite na LCHF način ishrane.
    Namirnice koje treba potpuno izbegavati su: šecer, slatkiši, industrijski sokovi i svi zaslađeni napitci, kolači, keksi, peciva, voćni jogurti, pahuljice i musli i slični proizvodi.
    Izbegavati sve žitarice i sve mahunarke
    Testenina, hleb, svi proizvodi od brašna i žitarica.
    Krompir, čips i pomfrit.
    Riža, kukuruz, kokice.
    Margarin.
    Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrze hemijske dodatke, npr glutaminate (pojačivace okusa), konzervanse E250 (nitrite) i šećere.
    Ulja bogata omega-6 masnoćama: kukuruzno, sojino, suncokretovo, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje. 
    Pivo.
    Slatko voće i sušeno voće.
    Sve to izbegavati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.