Šta se desi kada se bajka iz detinjstva pretvori u pakao svakodnevice

by | 30 januara, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Dizni nam je od malena nametnuo gotovo nedostižne ideale lepote, nadu da se svi snovi ,pa čak i oni nerealni, ipak ostvaruju, da dobro uvek pobeđuje zlo i da nakon upoznavanja našeg princa na belom konju nam je zagarantovana sreća do kraja života. U realnosti, malo šta je zaista tako. Odrastamo verujući da nas čeka svetla budućnost, a starimo razočarani jer nije tako.

Razmišljala sam koliko je zapravo moguće u realnom životu odvojiti uverenja s kojima odrastaš od realnosti koju zaista živiš. I kako živeti srećno do kraja života ako te napadne ta opaka bolest današnjice koja je oduzela već previše života? Kako živeti srećno ako tvoj princ bankrotira? Kako živite uopšte ako ti život donese vetrove? Slučajno sam lutajući po internetu, naišla na zanimljiv rad kroz koji je predstavljeno upravo to o čemu sam mislila.

Fotografkinja i konceptualna umetnica, Dina Goldstajn, predstavila je, kroz seriju svojih fotografija, kako bi zaista izgledao život Diznijevih junakinja kada bih obuzela svakodnevica sa kojom se mnogi susrećemo.

Život nam donosi situacije koje ne očekujemo, kojima se ne nadamo i za koje najčešće mislimo da se događaju nekom drugome. „Neće se meni to dogoditi“ – najveća zabluda 21.veka. Homoseksualnost, bez osuđivanja, je sve češća pojava danas. Dina fotografijama postavlja pitanje: „Šta se dogodi kada saznate da vaš dragi zapravo mašta o njegovom dragom?“.

Ili, kako izgleda živeti život sa metroseksualcem? Da li bismo radije voleli da je naš izabranik služio vojsku ili da li je pravilno pošupao obrve? Ja bih uvek izabrala prvo. A koliko je danas takvih? Malo, ako se slažete?!

Pročitajte i … Zašto BI trebalo, a zašto NE BI trebalo da se zabavljate sa starijim muškarcem! 

Kliknite na sledeću stranu…

Ko se nadao ratovima koji traju već nekoliko godina unazad? Ko se nadao svim porušenim kućama, gradovima, porodicama? Dizni nije, a nismo ni mi kada smo bili mali i kada smo gradili temelje i ideale u koje danas verujemo i koji su nas vodili sve ove godine. 

Dina Goldstajn je iz Vankuvera, a inspiraciju pronalazi u idolima svoje dve ćerke, u jednom intervjuu je izjavila: „Počela sam da zamišljam savršene princeze sa pravim životnim problemima koji utiču na svaku ženu, kao što su bolest, zavisnost i problemi sa samopouzdanjem.“

Pročitajte i… Odložite krunu, dame! Princ na belom konju neće doći…

Manekenke, modeli, holivudske ličnosti i drugi selebriti, marketing industrija i potrošačko društvo nametnuli su nam osećaj krivice ukoliko i same ne izgledamo poput njih. Kako sebi da dopustimo da imamo bore kada je botoks tako jeftin i gotovo pristupačan svakome, uz malo odricanja i štednje? Kako da ne povećamo volumen usana kada metakril i biopolimer danas koštaju isto koliko i jedan dobar par cipela u Zari? Da ne pominjem drastične promene izgleda kojim smo u stanju da pribegnemo ukoliko smo finansijski bolje potkovane. Samopouzdanje nam pada, a grudi, usne i jagodice rastu.

A photo posted by @o_o_______bober on

Zapadamo u okove, koje nam je društvo nametnulo, i ličnog nezadovoljstva, a nijedna operacija ne može da nas oslobodi.

Pročitajte i… Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj

Dame ne piju! Zašto? Zato što je žensko? Da li je to dovoljan razlog zbog kojeg je muškarcima dozvoljeno da popiju koju čašicu, a ženama nije? Problemi su za sve isti. Veliki su onoliko koliko im dozvolite da vas zaposednu. 

Autorka je pored serije fotografija „Posrnule princeze“, napravila i niz fotografija ostalih Diznijevih junaknji koje je realan život „sustigao“, a one kao stvaren ličnosti, sa svim manama i slabostima, nisu znale da mu se suprodstave kao jake žene.

Pročitajte i… Čekamo li onoga ko neće doći i otkuda ideja da je za našu sreću uslov imati dečka?

I možda načešća slika današnje porodice izgleda upravo ovako. Žena je rodila troje, četvoro dece, brine o njima, dok njen princ pije pivo i gleda Ligu šampiona, ne mareći za vaspitanja i podizanje svojih naslednika.

A photo posted by Stephen Tang (@st_74) on

Koliko je ženama teško u ovakvim situacijama znaju samo one. Dizni im je obećao srećan život, a one žive posve drugačiji…


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Šta se desi kada se bajka iz detinjstva pretvori u pakao svakodnevice”

  1. M kaže:

    Nije kriv Dizni ako čovek ne ume da razmišlja svojom glavom i izvuče pravu pouku za sebe. Naglasak nikada i nije bio na izgledu već na dobroti, plemenitosti, hrabrosti glavnih (i sporednih) junaka i junakinja, dakle, na univerzalnim ljudskim vrednostima. A ako žena nije još razrešila prvu ozbiljnu krizu – pubertet i i dalje slepo – čitaj: nekriticno sledi masu, to nije problem Diznija, već te žene i njene odgovornosti prema sebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.