Umete li da budete bliski?

by | 8 maja, 2017

U mozgu se nalazi na stotine biliona neurona. Svaki od njih ima od hiljadu do deset hiljada veza s drugim neuronima. Vilayanur Ramachandran, jedan od vodećih naučnika na polju neurologije, u jednom od svojih govora navodi kako je broj kombinacija svih mogućih aktivnosti između neurona veći od broja elementarnih čestica koje se nalaze u svemiru. Važno je razumeti da životna iskustva menjaju broj veza među neuronima, te da, ako se izlažemo novim doživljajima, stvaramo nove neuronske veze.

Foto: Pixabay

Temeljni aspekt našeg postojanja je upravo povezanost, naravno na više nivoa, ne isključivo biološki. Kvalitet povezanosti određuje i kako i koliko ćemo se u odraslom dobu osećati povezanim sa samim sobom, te kako i koliko ćemo moći da se povežemo s partnerom i drugim osobama.To se stiče u detinjstvu, ali nije definitivno. Može se menjati, a najdelotvorniji način je putem psihoterapije, odnosno procesa u kojem se na nov način povezujemo sa izolovanim i odbačenim delovima sebe, kako bismo se lakše i uspešnije mogli povezivati s drugima, te tako dobiti više snage za kreiranje života kakvog želimo.

Osećaj povezanosti je nešto što nam u životu može biti odlična vodilja, ali daleko od toga da treba da nastojimo da se povežemo sa svima. Naprotiv, da biste povećali ili zadržali osećaj povezanosti s drugima i samim sobom, nužno je da možete da se zaštitie od onih koji vam taj osećaj narušavaju.

Taj osjećaj ima svoju dubinu. Produbljuju ga zajednička iskustva, ali i više od toga, a to je stepen izloženosti u odnosu. Najviše nam znači ako se povezujemo kada smo ranjivi, izgubljeni i nesigurni, kada ne znamo kuda i na koji način dalje. To stvara osećaj sigurnosti u odnosu i u izlaženju na kraj s vlastitim slabostima, što nas čini sigurnijima i u drugim odnosima.

Skrivanje ranjivosti, slabosti i nesigurnosti čini se logičnim, iako osiromašuje odnose. Strah od povređivanja ili izostanka postojanja empatije svi mogu razumeti, no – mnogi ne mogu da se povežu ni u radosti, ni u ljubavi. Razlozi mogu biti vrlo različiti. Kada se radi o radosti, događa se da čim je čovek oseti usledi strah da će se dogoditi nešto ružno. Taj strah je najčešće odjek iskustava iz detinjstva, u kojem je radost bila isprekidana lošim dešavanjima.

Pročitajte i… Otrivamo zašto je vas je neko ostavio bez ikakve najave i objašnjenja! 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.