Zašto trend pozitivnog razmišljanja po svaku cenu može biti štetan po našu psihu

by | 18 februara, 2020
toksična pozitivnost

Danas kada kada smo zahvaljujući društvenim mrežama okruženi lažnim osmesima, lažnim samopouzdanjem, lažnim identitetom, kada se bojimo da živimo svoj život, već „jurimo“ da budemo neku drugi, strah, anskioznost, nepoverenje, zavladali su nama, a frustracija vreba iza ćoška.

Pozitivne misli“ o kojima svi toliko pričaju počele su da budu opterećenje, jer nije svima prirodno da dan počinju sa osmehom na licu, a to je uredu. Ne treba zakopavati svoja osećanja zato što je društvo tako reklo, već povesti iskren razgovor sa sobom i proživeti sva osećanja koja morate, sami ili uz pomoć. Samo tako doći ćete ponovo u balans sa sobom.

Više o pomenutoj temi, za Instagram profil „Na moj način“ pričala je psihoterapeut Nina Vukelić.

Kako negativno razmišljanje pretvoriti u pozitivno, jer sve su luđa vremena?

– Ovde se ne mogu složiti sa formulacijom pitanja. U današnjim „ludim“ vremenima je primetan trend pozitivnog razmišljanja po svaku cenu, i moram naglasiti da ume biti jednako štetan, ako ne i štetniji od negativnih misli, koje su sastavni deo našeg emocionalnog spektra.

Horoskop otkriva NJEGOVE najveće strahove: Škorpija se plaši neuspeha, Ribe samoće

Neprijatne emocije i negativno razmišljanje su deo našeg bića, predstavljaju reakciju na spoljašnje ili unutrašnje nadražaje i bitno je samo da nas ne ometaju u svakodnevnom životnom funkcionisanju. Tokom našeg života, smenjuju se pozitivna i negativna iskustva, ona su deo našeg bića, ali i okolnosti, pa je samim tim prirodno da se smenjuju i pozitivna i negativna razmišljanja i emocije – objasnila je Nina koja se dotakla i teme – strah od neuspeha.

psih tren pozitivnog razmisljanja

Želim da počnem neki posao, ali se bojim neuspeha. Kako se izboriti s tim osećanjem?

– Svaki novi početak uglavnom prati strah od neuspeha. Može poticati od anksioznosti, ali i od perfekcionizma.Takođe, kada počinjemo nešto novo, u to ulažemo puno rada, često i materijalnih sredstava, te smo skloni da zbog toga tražimo garancije uspeha. Važno je da znamo i prepoznamo da garancije ne postoje ni u jednoj životnoj sferi i da traženjem istih uvodimo sebe u strah od neuspeha, odlaganje, a zatim i izbegavajuće ponašanje.

Kako da se povratite nakon neuspeha i budete “ona stara”?

– Kada počinjemo neki posao, važno je da osvestimo šta je to što želimo da postignemo i konkretne korake koji dovode do ostvarenja našeg cilja. Ako svoje ponašanje ne usmerimo na sam cilj, već na realizaciju konkretnih, manjih koraka, moguće je da će taj strah od neuspeha biti manje prisutan, a zadovoljstvo usled ostvarivanja „zacrtanih“ planova može biti pokretač daljeg napretka. Poželjno je da koraci budu struktuirani i vremenski isplanirani kako bismo lakše pratili ispunjavanje istih. Svaki ispunjeni korak daje nam motivaciju da nastavimo ka našem cilju, a ukoliko korak nije uspešno realizovan, daje nam prostora da razmislimo o alternativnim rešenjima.

Foto: Guliver/Gettyimages

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.