Plivačko uho: Zašto se javlja i kako ga sprečiti?

by | 13 avgusta, 2021

Plivačko uho je problem koji se često javlja tokom letnjih meseci. U saradnji sa stučnjacima sa Doktok platforme za besplatne zdravstvene konsultacije, donosimo odgovore na pitanja kako sprečiti ovu pojavu i šta možemo učiniti ukoliko do nje dođe.

Piše: dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatar

Plivačko uho je popularan naziv za upalu kože spoljašnjeg slušnog kanala (deo uha od ušne školjke do bubne opne). Ona se stručno naziva otitis externa i javlja se najčešće leti nakon kupanja, obično u bazenima i jezerima. Plivačko uho nije isto što i upala srednjeg uha (otitis media) koja je takođe česta, ali se dešava sa druge, unutrašnje strane bubne opne i javlja se tokom respiratornih infekcija.

Kako se dobija plivačko uho?

Plivačko uho nastaje zadržavanjem vode u spoljašnjem slušnom kanalu, što predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterijske infekcije, najčešće Pseudomonasom i Stafilokokom. Češće se javlja kod dece jer su im uži slušni kanali i duže borave u vodi.

Kako prepoznati prve simptome?

Pre nego što se javi bol, primetićete da dete zavlači prstić u uho jer ga svrbi, žali se da ima vodu u uhu ili da slabije čuje. Zatim se javlja jak bol pri dodirivanju ušne školjke, pri žvakanju, često praćen žućkastim sekretom neprijatnog mirisa.

Plivacko uho

Kako da sprečite upalu spoljašnjeg uha?

Ukoliko znate da vam je dete sklono letnjim infekcijama uha, imate nekoliko načina da upalu prevenirate:

1. Koristite čepiće za uši i kape za plivanje.

2. Koristite sprejeve za prevenciju plivačkog uha – na našem tržištu postoje sprejevi za uši sa maslinovim uljem (npr. Vaxol Swim ili Oto Olive Oil) koji oblažu ušni kanal mašću i sprečavaju zadržavanje vode u uhu. Na taj način preveniraju pojavu plivačkog uha, a koriste se svaki dan pre plivanja.

3. Po izlasku iz vode istresite uši naginjanjem glave u stranu i povlačenjem ušne školjke u svim pravcima, da bi iscureo ostatak vode. Zatim ušnu školjku obrišite peškirom. Zaostalu vodu nemojte pokušavati da uklonite štapićima za uši, napravićete mikro-ozlede gde će se potom vezati bakterije i započeti svoje umnožavanje. Možete po povratku s kupanja fenom sa umereno toplim vazduhom prosušiti uho da voda ispari.

4. Ukoliko ništa od ovih mera niste uradili i po povratku sa kupanja osećate zapušeno uho, prva terapija su sprejevi sa alkoholom i sirćetom (Normison sprej ili Oto Aqua Acida). Oni služe da omoguće isparavanje vode iz uha i održavaju kiselu sredinu u ušnom kalnalu da ne bi došlo do infekcije. Koriste se nakon kupanja i pred spavanje. Ne koriste se kada uho već boli, tada je potrebno uključiti antibiotske kapi.

Šta ako dete zaboli uho u toku noći?

Kao prvu pomoć dajte detetu lek za bol – paracetamol ili ibuprofen i stavite toplu oblogu na uho. Ne ukapavajte ništa toplo u samo uho. Ne morate u toku noći žuriti na pregled. Plivačko uho jeste bolno, ali se neće iskomplikovati do jutra.

Roditelji obično i pre dolaska kod lekara pokušaju lečenje antibiotskim kapima za uši, ali vodite računa da ih dozirate prema uputstvu proizvođača i da ih dajete dovoljno dugo. Terapija plivačkog uha traje punih 7 dana, iako će se simptomi povući nakon 3 dana terapije. Ovo je važno jer je davanje antibiotika samo dok traje bol – dan ili dva – najčešći razlog za rezistenciju bakterija. U tom slučaju, taj isti antibiotik pri sledećem davanju neće biti efikasan i biće vam potrebna promena terapije.

Pre ukapavanja u uho zagrejte bočicu držanjem u šaci 1 minut, da biste izbegli vrtoglavice koje se javljaju kada se hladna tečnost ukapa u uši. Nakon ukapavanja ostanite u ležećem položaju bar 5 minuta uz povlačenje ušne školjke na gore i unazad da bi se tečnost spustila dublje u uho. Ne smete koristiti samoinicijativno kapi za uši ako sumnjate na perforiranu bubnu opnu (naročito ne dexamethason-neomycin jer je neomycin toksičan za srednje uho)!

A ako terapija ne deluje?

Ukoliko se dete i nakon dva dana terapije bude žalilo na bol, morate se javiti lekaru koji će promeniti kapi, po potrebi očistiti sekret iz uha, staviti štrajfnu, nekada dati i oralni antibiotik. Pojava uvećanih limfnih žlezda na vratu, crvenila ušne školjke ili povišena temperatura preko 38C može biti znak da se infekcija širi na okolne strukture i tada se treba što pre javiti lekaru. Dok traje lečenje uho ne treba kvasiti.

Dete koje ima upalu spoljašnjeg uha nije zarazno za ostale tako da može pohađati kolektiv.


Savetuje vas dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatar

Dr Nataša Jovanović je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation.  Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. 

Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku, udata, majka jednog deteta.


Pročitajte i… Ujedi insekata: Rizici koje nose i kako da ih sprečimo

Julia Kuzenkov via Pexels; fotografija dr Jovanović via DokTok


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.