Pobedite jesenji bluz i spremno dočekajte novo godišnje doba!

by | 26 septembra, 2021
Pobedite jesenji bluz

Pobedite jesenji bluz pomoću ovih jednostavnih, a efektnih saveta. 

Važna činjenica: naše telo ima različite potrebe tokom svakog godišnjeg doba. Kada je u pitanju bolje raspoloženje, sunčanje, kupanje ili koktel na plaži u septembru nam nikako nisu pristupačni kao u julu. Ono što nas leti čini srećnim, razume se, nas ne može usrećiti dolaskom jeseni.

Isto tako, poboljšanje raspoloženja ponekad nije jednostavno. Zato je važno usvojiti rutinu brige o sebi kako bismo bili srećniji i zdraviji dok se godišnja doba menjaju.

Sreća je jedan od najvažnijih činilaca zdravlja, pa vam zato u nastavku predstavljamo male i jednostavne savete koji vam mogu pomoći da se osećate barem malo srećnije, a samim tim i zdravije.

Pobedite jesenji bluz

Svakome se s dolaskom jeseni desi pad raspoloženja pa i depresivne epizode. To je čuveni “jesenji bluz”, a evo i kako da ga ublažite.

Neka boravak u prirodi postane deo vaše dnevne rutine

Boravak u prirodi ima blagotvorno dejstvo i na naše telo i na naš um. Uz to, boravak u prirodi tokom početka jeseni razbuđuje čula. Mirisi, boje i ukusi mogu i te kako da nas usreće. Stoga, svaki slobodan trenutak iskoristite da boravite napolju, bilo u parku, kraj reke ili u šumi. I upijajte sve te čari jeseni.

Pročitajte i… Promenite jutarnju rutinu i neka ova jesen bude vaš novi početak!

Postavite cilj

Jesenje odluke su mnogo bolje od novogodišnjih. Setite se da kada ste bili klinci kako je septembar imao posebno značenje (početak škole). Čak i ako vam danas jesen ne znači toliko kao nekada, i dalje možete da stvorite osećaj novine i da date sebi obećanje. Bilo da je u pitanju početak vežbanja, zdraviji način ishrane, briga o sebi i/ili drugima… Donesite nove odluke i ubrzo ćete stvoriti osećaj postignuća, a samim tim, bićete srećniji.

Budite fizički aktivni

Iako se vreme napolju menja i imate manje energije, to ne znači da treba da se zapustite. Krenite na neki vid rekreacije, bilo na treninge, u teretanu, šetnju ili vožnju biciklom. Fizička aktivnost ima toliko benefita i po naše telo i um. Ubrzo ćete ih i sami osetiti.

Vežbajte mindfulness na dnevnom svetlu

Kako nam stiže jesen, tako dani postaju kraći, a mnogi od nas počinju da pate od sezonskog afektivnog poremećaja. Letargija, manjak energije i pospanost posledica su manjeg izlaganja dnevnoj svetlosti. Stoga, obećajte sebi da ćete što više vremena provoditi upravo na dnevnom svetlu. A dok to činite, posebno ukoliko ima sunca, pobrinite se da budete svesni sunčeve svetlosti i da uživate u njoj. Fokusirajte se, osetite toplinu sunčevih zraka na licu i telu. Upijajte svaki tračak dnevne svetlosti.

Moj dom – moja sloboda

Kako više vremena provodimo unutra, potrudite se da vaš dom bude prijatan i da se u njemu osećate dobro. Rešite se nepotrebnih stvari, haosa, nagomilane odeće i sudova. Neka svaki ulazak u dom bude ulazak u vašu oazu mira. Opustite se, zapalite mirisnu sveću i ispijte šoljicu čaja. Obaveze mogu i da sačekaju.

Jedite šta vam telo traži

Prebacite se na toplija i mirisnija jela. Razbudite čula jabukama, cimetom, bundevama, kestenom i čajevima. Jesen nam donosi toliko plodova prirode koji su i ukusni i zdravi.

Zakažite nešto čemu ćete se radovati

Nije teško zapasti u rutinu i ubrzo, svaki dan nam bude “dan mrmota”, a naročito tokom radne nedelje. Kako biste to sprečili, svakog vikenda organizujte nešto što vas raduje. I neka vam to bude motivacija za ostatak nedelje.

lepotaizdravlje.rs max-kegfire/iStock/Getty Images Plus via Getty Images