Polno prenosive bolesti: 7 simptoma koji se ne smeju zanemarivati!

Simptomi polno prenosivih bolesti i nisu tako očigledni kako smo mislili.

by | 6 jula, 2021

Kao što znamo, polno prenosive bolesti su infektivne bolesti koje se najčešće prenose seksualnim putem.

Čak i praktikovanje sigurnog seksa nije garancija, jer ni prezervativi ne mogu da zaustave određena oboljenja. Ono što zabrinjava jeste što se neke vrste polo prenosivih bolesti javljaju bez simptoma, a ponekad, simptomi su isti kao i kod drugih stanja, poput urinarne infekcije.

Uz sve navedeno, zabrinjava i podatak Svetske zdravstvene ogranizacije da svaka 25. osoba na svetu ima neki vid polno prenosive bolesti. A kako se one ispoljavaju, otkrivamo u nastavku.

Polno prenosive bolesti: Najčešći simptomi

Osećaj peckanja nakon mokrenja

U pitanju je najučestaliji simptom polno prenosivih bolesti. Bol se javlja  usled upale urinarnog trakta, kada se bakterije nagomilaju u sluzokoži uretre.

Neobičan sekret

Prevelika količina sekreta, drugačija boja i/ili miris – mogu ukazivati na simptome hlamidije, gonoreje ili trihomonijaze. U pitanju je upala reproduktivnog trakta koja izaziva iritaciju i sekret.

Krvarenje

Krvarenje iz vagine, kada nije u pitanju menstrualni ciklus, razlog je za uzbunu. Najčešće se krvarenje javlja nakon seksa, a krivac za to je HPV virus koji iritira osetljivu sluzokožu vagine.

Bol tokom seksualnog odnosa

Bolan seksualni odnos znak je da je došlo do upale u samoj vagini. Najčešće, za to su odgovorne polno prenosive bolesti hlamidija i gonoreja.

Izrasline na genitalijama

Neobične izrasline na genitalijama izaziva čitav niz polno prenosivih bolesti poput HPV virusa (kondilomi), sifilisa ili virusnih bradavica – moluski (molluscum contagiosum). Na žalost, dok se herpes može izlečiti, HPV virus ostaje u našem telu zauvek, a može se aktivirati s vremena na vreme.

Bol u karlici

Kao što je slučaj s bolom tokom seksualnog odnosa, potrebno je obratiti pažnju i na bol u karlici. Hlamidija i gonoreja izazovaju ovaj simptom, jer se iz vagine šire na matericu.

Polno prenosive bolesti: kada se ispoljavaju prvi simptomi?

Zavisi. Na primer, hlamidija pokazuje simptome tek nakon nekoliko nedelja, dok se u slučaju gonoreje simptomi mogu javiti i nakon jednog dana od infekcije.

Herpesu treba između 2 i 12 dana da ispolji simptome. Infekcija izazvana HPV virusom može izostati dosta dugo, ponekad i godinama. Ipak,  u većini slučajeva simptomi se ispoljavaju u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom.  (Pročitajte i… Bez intimnog odnosa: 4 neobična načina zaraze polnim bolestima)

Simptomi se mogu ispoljiti na bilo kom delu tela, a mogu biti i „nevidljivi“. Na primer, herpes, gonoreja i hlamidija izazivaju povišenu telesnu temperaturu i drhtavicu.

Šta se dešava kada se polno prenosive bolesti ne leče?

U tom slučaju rizikujete da trajno oštetite reproduktivni sistem (sterilitet)!

Najkorisnije što možete učiniti jeste da se na prvu sumnju da nešto nije u redu javite svom izabranom ginekologu. A, naravno, preventivni pregledi jednom godišnje apsolutno su obavezni!

lepotaizdravlje.rs SIphotography/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.