Predugo sedenje i zdravlje: Kako sprečiti negativne posledice ovakvog načina života

by | 9 maja, 2022
Predugo sedenje i zdravlje

Predugo sedenje i zdravlje i te kako su povezani, ali na negativan način. Evo koje su posledice dugog sedenja i kako ih umanjiti.

Nažalost, većina nas radi kancelarijski posao koji zahteva sedeći položaj veći deo radnog vremena. Pored toga, retko kada se setimo da tokom tih osam (i više) sati “protegnemo” noge. Takođe, i posle posla, ostatak vremena uglavnom provodimo u sedećem položaju, uprkos tome što nam eksperti savetuju što više fizičke aktivnosti u toku dana.

Ovakav način života i te kako ima negativne posledice po naše zdravlje, a koje su, otkrivamo vam u nastavku.

Predugo sedenje i zdravlje

Skraćuje životni vek

Istraživanja su pokazala da osobe koje dugo sede u toku dana imaju manji životni vek. Fizička aktivnost može da umanji ovaj rizik.

Veći rizik od demencije

Predugo sedenje utiče na sinapse u mozgu, te povećava rizik od demencije, ali i srčanog udara, dijabetesa, šloga, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola u krvi. Kretanje može da umanji ove rizike.

Pročitajte i… Koliko koraka dnevno je potrebno za dugovečnost?

Tromboza

Tromoza nastaje kada dolazi do začepljenja u venama u nogama, a to se uglavnom javlja kod ljudi koji predugo sede. Sigurno ste i sami primetili da kada dugo sedite, noge vam otiču i bole vas? Zato je dobra ideja da pravite pauze tokom radnog vremena i da prošetate.

Anksioznost

Previše vremena ispred ekrana (kompjuter, telefon, televizor) utiče na pojačane simptome anksioznosti i remeti kvalitetan san.

Kako sprečiti posledice predugog sedenja?

  1. Pravite pauze u toku radnog vremena. Prošetajte i protegnite se na svakih pola sata.
  2. Možete nabaviti sto koji može da se podiže, pa da jedan deo radnog vremena provedete radeći stojeći.
  3. Ukoliko je to pak nemoguće, birajte da na posao idete peške ili biciklom. Ukoliko živite predaleko, izađite iz autobusa stanicu ranije i tako uvrstite fizičku aktivnost u dnevni raspored. Ne koristite lift već idite stepenicama.
  4. Šetajte svako veče pred spavanje, makar pola sata.
  5. Idite na treninge najmanje tri puta nedeljno.
  6. Slobodno vreme ne provodite pred komjuterom ili televizorom. Izaberite neku zabavnu aktivnost s porodicom i/ili prijateljima (kuglanje, bilijar, šetnja, badmington, odbojka…)

 

lepotaizdravlje.rsseb_ra/iStock/Getty Images Plus via Getty Images