10 znakova na telu koji otkrivaju da niste zdravi

by | 8 juna, 2015

Ljudsko telo je neverovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti. Zato je važno da ga pažljivo slušate i da ne ignorišete ukoliko primetite neki od ovih 10 znakova!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Seda kosa pre 40. godine
Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sede kose već u 30. godinama života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa.

2. Mladeži
Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračnja i ubraja se u predkancerozne promene na koži.

3. Beonjače
Beonjača bi trebalo da uvek bude bela. Osim neispavanosti ili prehlade ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne
Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na ivicama usnama i unutrašnje ranice mogu biti znak da vam nedostaje vitamin B i cink. Ako su pucanja usana učestala uzrok može biti i gljivična infekcija.

5. Otečen vrat
Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva
Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze – preaktivne štitnjače ili hipotireoze – smanjenog rada štitnjače. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi
Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima
Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni.

9. Hladna stopala
Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestiraju na njima. Raynaudova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje žila u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi
Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rosaceu – hroničnu kožnu bolest koja uglavnom pogađa žene, a čiji uzrok je nepoznat.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.