5 najčešćih zabluda o raku kože u koje ne smete da verujete

by | 5 maja, 2016

Pojava melanoma u poslednjih pola veka je četiri puta veća i na ovaj način rak kože postao je najčešća vrsta karcinoma koja pogađa i žene mlađe od 40 godina, odnosno uzrasta od 25 do 30 godina. Do ove pojave došlo je zbog trenda preplanule kože i previše sunčanja, čak i u najrizičnijem dobu dana (od 10 do 17 sati), te i čestom upotrebom solarijuma.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, postoji niz zabluda u koje mnogi neopravdano veruju, a usled kojih je povećan rizik od ove bolesti, kao i procenat onih koji rak kože otkriju u već poodmakloj fazi. Vodite računa o svom zdravlju, redovno pregledajte kožu i obratite se lekaru čim primetite prve moguće simptome. Pročitajte u nastavku koje su najčešće neistine o melanomu, u koje nikako ne smete da verujete…

Pročitajte i… Pobedite melanom: Prepoznajte na vreme prve simptome raka kože

1. Niko u porodici nije bolovao od melanoma

Poznata je činjenica da je kod brojnih bolesti genetska predispozicija od presudnog značaja, te da da poveća rizik od određenih bolesti ukoliko je neko u porodici već bolovao od iste. Međutim, novija istraživanja su pokazala da čak 61 odsto žena uopšte ne razmišlja o mogućnosti obolevanja od raka kože, jer nemaju genetsku predispoziciju za ovu bolest. Ovakav stav nikako nije dobar i potpuno je pogrešan. Prava istine je da prekomerno sunčanje i upotreba solarijuma, te opekotine koje su mogle nastati tim putem, kao i povećan broj mladeža na koži kod svakog pojedinca mogu imati uticaja na razvoj karcinoma. Samo 35 odsto rizika od dobijanja melanoma je povezano sa genetikom, te obratite pažnju na sve promene na vašoj koži.

U koje još zablude o karcinomu kože ne treba da verujete pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Ne moram preventivno da idem na pregled

Poražavajuć podatak je da čak 76 odsto ljudi nikada tokom života ne ode na pregled kod dermatologa. Ovo nikako nije dobra praksa jer mnoge promene, koje možda i ne izgledaju previše upadljivo i koje vam ne izazivaju smetnje i neprijatan osećaj na koži mogu zapravo biti pokazatelji da se razvija rak kože. Preventivan pregled može da spase vaš život, jer je melanom vrsta karcinoma koji je potpuno izlečiv ako se otkrije na vreme. Stoga, jednom godišnje obavezno idite na kompletan pregled kod dermatologa, bez obzira na vaše godine i na to koliko često i u kolikoj meri se izlažete suncu, i da li idete u solarijum ili ne.

Pročitajte i… 5 pokazatelja da sigurno imate povećan rizik od raka kože

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Ne izlažem se previše sunčevim zracima 

Iako možda vodite računa i ne sunčate se u rizičnom periodu dana, te na suncu ne provodite previše vremena, i ne odlazite u solarijum, to ne znači da ste zaštićeni od tumora. Mnogi tvrde da se ne izlažu suncu previše, ali podaci govore drugačije. Novije istraživanje pokazalo je da čak 43 odsto žena imalo opekotine u protekloj godini, a 72 odsto barem pet puta u svom životu, a upravo to je faktor koji duplira rizik od dobijanja melanoma. Takođe, zarad preplanulog tena, pojedine žene izbegavaju kreme za sunčanje, ne verujući da su im one zaista neophodne. Pored toga, tokom ovog istraživanja skoro polovina ispitanica priznala je da ide u solarijum. Samo jedan odlazak u solarijum pre 35. godine života povećava rizik od raka kože za čak 75 odsto. Stoga, redovno idite na preglede, uvek koristite kreme za sunčanje sa zaštitinim faktorom, i izbegavajte odlazak u solarijum.

Pročitajte i… Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Preplanula koža je lepa i izgleda zdravo

Mnoge žene veruju da izgledaju lepše i zdravije s preplanulim tenom koje im povećava samopouzdanje. Međutim, kod preplanule kože ništa nije zdravo, a vaše telo u ovom slučaju zapravo proizvodi tamniji pigment kako bi se zaštitilo od štetnih zraka. Iako vam s ečini da opekotine od sunčanja s vremenom prolaze, oštećenja su trajna, zbog čega je neophodno da vašu kožu adekvatno zaštitite prilikom izlaganja štetnim zracima.

Pročitajte i… Oslušnite svoje telo: Ovo su potencijalni simptomi raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Dovoljna zaštita su kreme za sunčanje

Čak 81 odsto žena koristi kremu sa visokim zaštitnim faktorom, što je sjajna vest. Međutim, uverenje kako je ovo jedina i dovoljna zaštita nije tačno. Iako ste naneli debeo sloj kreme za sunčanje, to ne znači da na suncu treba da provodite previše vremena, naročito ne u udarnom terminu, već radije uživajte u hladovini. Takođe, nanesite kremu s visokim zaštitinim faktorom  bar 20 minuta pre izlaska napolje, kako bi je koža dobro upila. Na plaži ili u prirodi, mažite se svakih sat ili dva vremena, čak i češće ako se kupate ili previše znojite.

Pročitajte i… Stvari koje morate znati o kremama za sunčanje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.