8 koraka do boljeg vida

by | 13 novembra, 2013

Ono što danas možete da učinite za svoje oči, pomoćiće vam da izbegnete tri osnovna uzroka gubitka vida u starosti – katarakta, degenerativne promene makule (žuta mrlja) i glaukom.

vid

Starenjem očno sočivo gubi elastičnost i ne savija se sa lakoćom kao u mladosti, zbog čega je teško fokusirati predmete u blizini. Ta pojava se u oftalmologiji naziva presbiopija (staračka dalekovidost) i gotovo je svako iskusi u određenom trenutku. Iako ne postoji način da sprečite pojavu presbiopije, možete mnogo da učinite u održavanju opšteg zdravlja očiju, kao i da se zaštitite od gubitka vida kao posledice bolesti.

1. Jedite voće, povrće i ribu!

Mama je zaista bila u pravu kada vas je neprekidno nutkala šargarepom! Osim ovog dragocenog povrća, zbog visokog sadržaja beta-karotena, uzimajte spanać, kelj, pomorandže (koji su bogati antioksidansima) i ribu (odličan izvor omega-3 masnih kiselina).

Uostalom, studije pokazuju da ishrana bogata beta-karotenom, vitaminom C i E (antioksidansi), kao i cinkom, snižava rizik od pojave degenerativnih promena na makuli čak za 35 odsto. Iste hranljive materije mogu da smanje rizik od pojave katarakte. Naročito preventivnu ulogu, što se ishrane tiče, igra masna riba (tuna i losos), koju treba jesti bar jednom nedeljno.

Pravilna ishrana takođe znači izbegavanje određenih namirnica. Namirnice visokog glikemijskog indeksa, kao što su beli hleb, šećer, krompir i sočivo – povećavaju rizik od degenerativnih promena na makuli.

2. Uzimajte dodatke ishrani

Korist antioksidanasa za zdravlje očiju odavno je naučno potvrđena. Ove materije bukvalno otklanjaju štetu prouzrokovanu sunčevim zracima. U bogate izvore antioksidanasa spadaju grožđe, pomorandže, borovnice, nar, orasi, suncokretove semenke i zeleno lisnato povrće.

Takođe i određene biljke mogu da zaštite oko. Ginko biloba pomaže u održavanju unutrašnjeg omotača krvnih sudova, i tako omogućavaju nesmetan dotok krvi u oči. Odraslim osobama preporučuje se da uzimaju 120 mg preparata na bazi ginko bilobe, dva puta dnevno. Osim toga, preventivno možete da uzimate namenski preparat za zaštitu očiju koji treba da sadrži lutein, kvercetin, vitamine C i E i bioflavonoide iz brusnica.

U slučaju da već patite od nekog očnog oboljenja, dodaci ishrani mogu da uspore razvoj bolesti i da očuvaju vid.

3. Budite fit

Redovna fizička aktivnost i održavanje idealne telesne težine takođe mogu da redukuju rizik od pojave degenerativnih promena na makuli. U slučaju da postoji genetska predispozicija za ovo oboljenje, fizička aktivnost može da uspori manifestaciju bolesti.

Održavanje zdrave telesne mase znači dobru prevenciju bolesti, ili bar njeno odlaganje. Pod redovnom fizičkom aktivnošću podrazumevaju se intenzivni treninzi (bilo koji oblik vežbi, šetnje, plivanje…) tri puta nedeljno.

4. Prestanite da pušite

Sudeći po mišljenju brojnih stručnjaka, pušenje je uzrok degenarativnih promena na makuli koji može najlakše da se spreči. Toksini iz duvanskog dima mogu da redukuju dotok krvi ili da uzrokuju formiranje tromba u očnim kapilarima. U duvanskom dimu se nalazi veliki broj štetnih materija koje mogu da oštete krvne sudove u mrežnjači, izazovu, ili ubrzaju, pojavu degenerativnog oboljenja makule, kao i da ubrzaju razvoj katarakte.

5. Čuvajte se sunca

Nošenje sunčanih naočara, čak i po oblačnom vremenu, apsolutno je najbolja zaštita za oči. Ovu naviku treba što pre da usvojite. Rizik osoba koje se često izlažu sunčevim zracima, a bez adekvatne zaštite za oči, tri puta je veći nego onih koje se mnogo manje izlažu suncu.

Ultravioletni zraci oksidišu proteine u sočivu oka, menjajući ih tako da ostaju slepljeni i zatvaraju sočivo. Zato je najbolje da investirate u dobre naočare koje imaju zaštitu od UVB, kao i od UVA zraka.

6 .Vodite računa o kontaktnim sočivima

Neadekvatno održavanje higijene kontaktnih sočiva povećava rizik od širenja bakterijskih infekcija u dubljim strukturama oka, potencijalno i teška oštećenja rožnjače i gubitak vida.

Fungalni keratitis samo je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija koja je registrovana u poslednjih nekoliko godina među osobama koje nose veštačka sočiva. U pitanju je ozbiljna infekcija rožnjače koja uništava tkivo i uzrokuje upalu koju je teško kontrolisati, a koja, ukoliko se blagovremeno ne registruje, može da dovede do slepila.

Zato, da biste pravilno zaštitili oči, uvek perite ruke pre skidanja (ili stavljanja) sočiva, zamenite tečnost za čišćenje kada joj istekne rok i dobro ih operite toplom vodom i sapunom. Takođe, nikada ne nosite sočiva kojima je istekao rok trajanja.

7. Posećujte oftalmologa

Jedna od najboljih stvari koju možete da učinite da biste zaštitili vid jeste da se podvrgnete detaljnom pregledu očiju svake dve do četiri godine. Ovu naviku treba da usvojite od 40. godine, a nakon 65. posete oftalmologu treba da budu češće, svake ili svake druge godine.

Lekar treba da proveri vid, dipotriju naočara koje nosite (ako ih nosite), proveri stanje očnog mišića, kao i očni pritisak. U slučaju da ste dijabetičar, ili u vašoj porodici postoje slučajevi ovog oboljenja, lekar to mora da zna i da uradi temeljniji pregled očiju.

8. Menjajte kapi za oči

Ukoliko vam lekar prepiše kapi kao terapiju protiv alergija ili infekcije, obavezno ih koristite. No, ako pokušavate da uklonite tragove bančenja prethodne noći, ili su vam oči suve, koristite takozvane „veštačke suze“, umesto lekova čija je svrha uklanjanje crvenila. Ovi medikamenti u kapima obično sadrže tetrahidrozolin hidrohlorid koji skuplja krvne sudove. Dejstvo ovog sastojka je kratkotrajno, te se crvenilo očiju brzo vraća.

Autor: Life Content

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.