Dermatolog savetuje kako da odaberemo kremu za sunčanje

by | 24 jula, 2017

S obzirom na širok izbor proizvoda namenjenih nezi i zaštiti kože prilikom sunčanja, kao i ponekad čak i agresivne reklame koje mnogo obećavaju, uopšte nam nije lako da odaberemo pravi preparat. Donosimo deo intervjua emisije Infoklinika sa dermatovenerologom dr Mirjanom Ilić u kojem je ona, uz priču o alergijama na sunce, dala konkretne savete i za izbor preparata koji će nas zaista zaštititi. 

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Foto: ThinkstockInfoklinika: Fotoalergijska erupcija jedna je od podvrsta alergija na sunce. Ona može nastati kada na kožu deluju određene hemikalije, bilo da su to zaštitni faktori, kreme za sunčanje ili za negu kože, te u dodiru sa sunčevim zračenjem, može doći do reakcije. Kako izgleda klinička slika?

Dr Mirjana Ilić: Da, to je fotokontaktni dermatitis koji nastaje u reakciji različitih hemikalija sa suncem. To su situacije kada smo našminkani, ili smo, recimo naneli parfem, te se tačno na mestima na kojima smo naneli hemikaliju mogu javiti različiti vidovi reakcija, poput svraba ili iritacije.

Tržište je preplavljeno raznoraznim kremama i sve obećavaju neke rezultate, ali treba znati da je ono što je uvek opasno, a što mi žene volimo – to je da nam kreme mirišu. Parfem u njima može biti problem.Takođe, treba izbegavati paraben, koji može biti okidač za ovakve situacije.

Ono što ostane kao rezultat našeg trenutnog uživanja u mirisu jesu hiperpigmentacije. Najčešće kod fotokontaktnih dermatitisa nastanu upravo hiperpigmentacije, tj. fleke na koži.

Infoklinika: Kako da odaberemo adekvatnu kremu za sunčanje? Mnogi kažu „što veći faktor, to bolja zaštita“. Međutim, faktor je samo jedan od činilaca koji nam je vodilja kada biramo poizvod za zaštitu od sunca.

Dr Mirjana Ilić: Zaštitni faktor 30 je optimalan. Između zaštitnog faktora 30 do pedeset vrlo su male razlike u procentu zaštite. Bezbedni smo sa zaštitnim faktorom 30. Ali, evo, i ja priznajem, iako sam dermatolog, da mi, psihološki, lepše zvuči faktor 50. Ne grešite ako uzmete faktor 50, posebno za lice. Koža tela veći deo godine je zaštićena odećom, dok je koža na licu prilično osetljiva, a usled sunčanja na licu nastaju sitne bore.

Infoklinika: Važno je napomenuti da kreme za zaštitu od sunca treba da sadrže UVA, UVB zaštitu, kao i onu od infracrvenog zračenja.

Dr Mirjana Ilić: Upravo tako.

Kompletan intervju sa dr Mirjanom Ilić pogledajte u novoj epizodi emisije Infoklinika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.