Infoklinika: Električna ili klasična – koju četkicu za zube izabrati?

by | 10 aprila, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Podaci pokazuju da je zdravlje zuba stanovnika Srbije – katastrofalno. Kod nas već do druge godine skoro 35% dece ima zubni kvar. Na sistematskim pregledima u osmim razredima osnovnih škola ustanovljeno je da gotovo svakom detetu izvađen poneki zub, a u proseku imaju šest karioznih zuba, uglavnom popravljenih.

O tome kako to sprečiti i u kakvoj je vezi zdravlje zuba sa zdravljem celokupnog organizma u novoj emisiji Infoklinika Nemanja Velikić razgovara sa prof. dr Jovanom Vojnovićem, dečjim i preventivnim stomatologom, i dr Lukom Anđelićem, stomatologom ordinacije Dent Vaf  – kompletan razgovor možete pogledati u emisiji klikom na link ispod (na kraju članka).

Mi izdvajamo odgovor na pitanje – kako se pravilno peru zubi i koju četkicu izabrati.

Foto: Thinkstock

„Najčešće preporučujem mehaničku, klasičnu četkicu“, savetuje dr Anđelić, „ali ne isključujem ni mogućnost upotrebe električne četkice. Električne četkice zaista vrše veći broj pokreta u minuti nego što može čovek da ih napravi rukom. Međutim, pored električne četkice, ne treba da se isključi korišćenje obične četkice, a razlog za to je jednostavan – običnu četkicu treba da koristimo i za čišćenje i masažu desni, što električnom četkicom ne radimo jer ona, pošto se okreće, može povrediti desni. Veoma je bitno da se, pored zuba, očisti i prostor između zuba i desni, tzv. parodontalni džep, da se zavuku vlakna četkice i u njega i između zuba da bi se ti prostori očistili i da bi se ujedno izmasirale desni. Masaža desni je važna jer se tako one bolje prokrve, čime se daje bolja ishrana zubu. Dakle, obavezno je korišćenje obične, čak i uz električnu četkicu – da bismo masirali desni i očistili teže dostupna mesta.

Pored četkica, korisni su i voterpikovi, koji su indikovani kod osoba koje već imaju nadoknade, mostove ili paradontološke intervencije, imaju dublje parodontalne džepove te im ne prija korišćenje zubnog konca. Voterpikovi rade na principu vode i vazuha pod pritiskom, koji se naizmenično smenjuju i čiste prostor između zuba. Na taj se način čisti ono što ne možemo očistiti četkicom.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.