Jogurt kao lek za visok krvni pritisak

by | 10 marta, 2016

Žene koje jedu pet ili više porcija jogurta nedeljno imaju manje šanse da obole od visokog krvnog pritiska, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Jogurt obiluje kalcijumom i dobrim bakterijama koje uravnotežavaju svakodnevnu ishranu, jačaju kosti, ali i eliminišu stres i depresiju. Osim toga, ovaj mlečni proizvod koji je neizostavan deo svakog doručka utiče na imunitet, zdravlje srca i zuba.

Pročitajte i… Jogurt dijeta: Četiri kilograma manje za samo tri dana

Studija u koju je bilo uključeno na hiljade ljudi, otkrila je da se rizik od visokog krvnog pritiska kod ispitivanih osoba koje su redovno konzumirale jogurt smanjio čak za petinu u odnosu na ljude koji su jogurt jeli samo jednom mesečno.

Pozitivan efekat jogurta izraženiji je kod žena, jer muškarci inače, mnogo manje jedu jogurt, objašnjavaju istraživači.

Na koji način jogurt snižava krvni pritisak, te i štiti kardiovaskularni sistem pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pozitivni efekti po zdravlje ljudi i krvni pritisak bili su još izraženiji kod osoba koje su jogurt kombinovale sa puno voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki. Naučnici su, naime, utvrdili da samo 170 grama jogurta na dan, u kombinaciji sa ovim namirnicama, smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska za 31 odsto.

Pročitajte i… Cvekla i jogurt čiste organizam od bakterija

Ova studija pokazala je, naime, da je redovnom konzumacijom mlečnih prizvoda, naročito jogurta, moguće smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska koji je jedan od vodećih faktora rizika za kardiovaskularna oboljenja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Istraživači ove podatke obrazlažu činjenicom da jogurt sadrži velike količine kalcijuma i belančevina koje su potrebne za blagotvorno funkcionisanje organizma, čime blagotvorno deluju na pritisak i rad nadbubrežnih žlezda.

Pročitajte i… Napitak sa jogurtom koji topi masne naslage i celulit

Osobe koje svakodnevno konzumiraju jogurt u periodu od 15 godina imaju 31 odsto manje šanse da dobiju visok krvni pritisak. Pored toga, redovnom konzumacijom jogurta može se regulisati i nivo šećerra u krvi, ali i smanjiti rizik ili ublažiti tegobe osteoporoze.

Preporučuje se jedan jogurt sa niskom procentom masti dnevno, koji će uz redovnu fizičku aktivnost pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Tagovi: