Kako da popravite zdravlje vašeg srca

by | 13 maja, 2015

dr Aleksandra Ilić, lekar specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije

Poliklinika Novakov logo

 

 

 

Piše: dr Aleksandra Ilić, lekar specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije

Popravljanje stanja funkcije srca ne mora da bude komplikovano – ne mora se menjati kompletan režim života, dovoljno je početi sa osnovnim promenama navika.

Jedna od osnovnih promena je smanjenje količine vremena koje provodimo sedeći – trebalo bi početi sa bar jedan sat fizičkih aktivnosti nedeljno, pa postepeno povećavati vreme provedeno u fizičkim aktivnostima.

Jedite dosta voća i povrća – jedite voće čak i za doručak, potrebno je da unesete bar pet jedinica voća ili povrća tokom dana. Ako vam se jede nešto slatko, umesto toga uzmite jabuku, pomorandžu, grejpfrut…

Krećite se, vežbajte – počnite sa 10 minuta umerenog vežbanja dnevno, pa polako povećavajte na 30 minuta na dan. Oko 60 do 90 minuta fizičke aktivnosti dnevno smanjuje rizik od srčanog oboljenja za 50%! Ne moraju to biti komplikovane vežbe – počnite sa penjanjem stepenicama u vašoj zgradi ili sa šetnjom do nekog cilja. Kako vreme odmiče, biće vam sve lakše da pomerate svoje ciljeve i više se krećete. I ne zaboravite, da se redovnom fizičkom aktivnošču može smanjiti broj tableta koji uzimate, ali ne postoji tableta koja bi zamenila fizičku aktivnost!

Spavajte dovoljno – kvalitetan san je važan za stanje vašeg srca. Nekad nije lako naći mogućnost za duži, neprekinuti san, ali pokušajte da spavate osam sati svake noći.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.