Kegelove vežbe: Kako se rade i kome su namenjene

by | 28 decembra, 2015

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Kegelove vežbe pomažu u smanjivanju rizika od pojave nevoljnog oticanja urina i drugih problema sa karličnim dnom. Mogu se raditi bilo kada, a posebno se savetuju tokom trudnoće, kao i posle trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nikad nije prerano početi sa ovim vežbama, čak je poželjno krenuti sa njima mnogo pre nego što se problemi pojave, a posebno je važno raditi ih ako već problemi postoje – ako dođe do manjeg nevoljnog oticanja urina dok kašljete, kijate, smejete se, trčite ili skačete ili kada se napregnete da podignete neki teži predmet. Kod težih slučajeva inkontinencije ili kod onih koji imaju drugi tip nevoljnog oticanja mokraće – urgentnu inkontinenciju, kao i kod onih kod kojih je već došlo do većeg spada materice ili bešike, ove vežbe ne mogu mnogo pomoći, ali ih treba raditi da bi se ojačavali mišići u prpremi za druge terapije.

Cilj ovih vežbi je da ojačaju mišiće karličnog dna koji predstavljaju potporu materici, bešici i crevima. Ovi mišići i normalno vremenom i procesom starenja slabe, a posebno se rizik od njihovog slabljenja povećava tokom trudnoće, porođaja i povećanja telesne mase.

Na početku, dok učite kako da pravilno radite vežbe, morate prvo naučiti da prepoznate mišiće koje treba da vežbate. To ćete najlakše uraditi ako pokušate da zaustavite oticanje mokraće tokom akta mokrenja. Ako to uspete, našli ste prave mišiće. Sledeći korak je da naučite pravilno da vežbate – ispraznite bešiku, lezite na leđa, zategnite mišiće karličnog dna, držite ih zategnutim dok izbrojite do pet, i onda ih opustite. Ponovite pet puta. Kada to uspete, pokušajte da ih držite stegnutim dok izbrojite do deset, pa se odmorite deset sekundi, pa zategnite ponovo. Fokusirajte se samo na mišiće karličnog dna – nemojte stezati stomačne mišiće, mišiće zadnjice ili butine i dok radite vežbe, dišite pravilno – nemojte zadržavati dah.

Za početak, radite vežbe bar tri puta dnevno, po deset puta, a kad naučite kako da ih pravilno radite, možete ih raditi kadgod radite nešto drugo – peglate, gledate televiziju, sedite na poslu…

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.