Kinoa – blagodeti najzdravije žitarice! + recepti

by | novembar 7, 2015

Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena, čine ovu namirnicu idealnom za svačiju ishranu, a posebno za osobe sa dijabetesom, celijakijom ili drugim oboljenjima koja stvaraju preosetljivost na gluten.   Kada je jednom probate, kinoa automatski postaje nezamenjiva namirnica na vašoj trpezi te nije čudo što je još od vremena Inka popularna pod imenom „majka svih žitarica“.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ova žitarica raste u Andima na visinama od oko 3000 m, na području Perua, Čilea i Bolivije još od pre 5000 godina. Stare civilizacije Inka smatrale su je svetom hranom. Danas se kultivira i u drugim područjima sveta.

Članak se nastavlja posle reklama

Zrna kinoe se sastoje od 60% klica i u sebi sadrže i u sebi sadrže mononezasićene masti koje su važne za zdravlje srca, te aksiodantne fitonutrijente, esecijalne minerale poput mangana, magnezijuma, gvožđa i selena, a pored toga obuluje i vitaminima B1, B2, B3, B6, B9 i E.

Pored ovoga, kinoa smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, reguliše šećer u krvi, pomaže pri snižavanju povišenog holesterola i utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Daje osećaj sitosti i ne stvara nadutost.

Kako da je pripremite i napravite salatu ili čorbu od njenih klica pogledajte na sledećim stranicama…

Članak se nastavlja posle reklama

ovas-490x367Pročitajte i… 9 žitarica koje ne sadrže gluten

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, ova najzdravija žitarica, zbog svog neutralnog ukusa koristi se i kao dodatak salatama, supama i čorbama a idealna je za spravljanje ukusnih poslastica.
Kinoa se priprema u srazmeri jedan prema dva (šolja kinoe, sve šolje vode). Prelivena hladnom vodom ostavlja se da proključa, kada treba smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i ostaviti da se kuva petnaest minuta.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

*Carska salata*

Sastojci:
– Šolja kinoe
– 50g oraha
– 1/2 šolje sojinog zrnevlja
– 1 jabuka
– 2 mandarine
– drška celera
– 2 kašike maslinovog ulja
– so i biber po ukusu

Priprema:
Dobro isperite šolju kinoe, dodajte dve šolje vode, posolite i kuvajte 15 minuta i ohladite. Zatim, pola šolje sojinog zrnevlja kuvajte tri minuta na laganoj vatri. Isecite jabuku, dršku od celera, orase i mandarine koje ste prethodno oljuštili i podelili na kriške. Sve to dodajte ohlađenoj kinoi. Prelijte sa maslinovim uljem i začinite po ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

*Čorba od kinoe*

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:
– 1 šolja kuvane kvinoe
– 100g cvetića brokoli
– 100g tikvica
– 2 šargarepe
– 1 manji celer
– 1 manja keleraba
– 1 manja glavica crnog luka
– so, biber i malo suncokretovog ulja

Priprema:
Na 2 kašike ugrejanog ulja propržiti sitno seckani luk te dodati seckano povrće na kolutove i kockice i lagano dinstati. Postepeno dolivati vodom da povrće omekša, preliti sa 1,5 l vode i ostaviti da proključa. Dodati kuvanu kinou, posoliti i kuvati oko 5 minuta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: