Koksaki virus: Simptomi “bolesti prljavih ruku” i prirodno lečenje

by | 10 maja, 2016

Infekcija koksaki virusom, poznata kao “bolest prljavih ruku” retko se javlja, ali je veoma opasna jer ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati bolest što pre, već s apojavom prvih simptoma i potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Infekcija koksaki virusom najčešće se javlja kod školske dece i tinejdžera, i uslovno se može svrstati u bolesti prljavih ruku, jer je izvor zaraze sekret iz ždrela i stolice. Prljava voda i ruke glavni su prenosioci virusa, koji van tela može da preživi i po nekoliko dana. Infekcija se javlja tokom cele godine, a karakteristična je za periode učestalijih kontakata među decom, kada mališani dugo zajedno borave u zatvorenom prostoru.

Pročitajte i… Spasite život za minut: Prirodni lek za srčani udar

Dva tipa bolesti 

Razlikuju se dve vrste ovog virusa – tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B – slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer može da napadne srčani mišić i izazove infekciju sa dugotrajnim i teškim posledicama. Naime, infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Pročitajte i… 10 namirnica koje štite srce od bolesti

Odrasli bolesnici, pogotovo oni sa slabijim imunitetom, izloženi su većem riziku od nastanka srčanih tegoba – upale srčane maramice i mišića. Do toga dolazi jer u slučaju zaraze dolazi do oštećenja ćelija, pa srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, zbog čega srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitela koja se bore protiv virusa, što ponekad aktivira autoimune procese (telo počinje da napada sopstvene ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i celokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Koji su simptomi bolesti, kako je prepoznati i lečiti pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”, osim u slučaju kada je organizam napadnut virusom tipa A, kada su promene u vidu bolnih plikova i izraslina vidljive na šakama, stopalima ili u ustima. Ova bolest najčešće pogađa decu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posledica nakon nekoliko dana mirovanja, a jak imunološki sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja.

Pročitajte i… 5 ključnih činjenica za sprečavanje srčanog udara

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U početnoj fazi zaraze koksaki virusom javljaju se malaksalost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni prolivom i gušoboljom. Nakon toga javlja se povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, otok limfnih čvorova na vratu, preosetljivost na svetlost i zvuke, te neurovegetativni poremećaji – bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svesti.

Pročitajte i… Četiri sigurna znaka da vam preti srčani udar

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako prepoznati oštećenje srca?

Odrasli bolesnici, pogotovo oni sa slabijim imunitetom, izloženi su većem riziku od nastanka srčanih tegoba – upale srčane maramice i mišića. Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboleli mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Pročitajte i… Prirodni lek ruske doktorke koji štiti od raka i jača srce

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dijagnoza i lečenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama. Zbog toga se, u slučaju da se posumnja na infekciju, krv bolesnika ispituje posebnim testovima. Pošto protiv virusa ne postoji terapija, lečenje je simptomatsko, a podrazumeva mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Pročitajte i… Jedite ga svakodnevno: Ananas jača imunitet, zateže kožu i štiti od raka!

Ukoliko su koksakijem napadnuti srčani mišić i maramica, neophodno je dugo mirovanje i uzdržavanje od težih fizičkih aktivnosti. Ishranu treba bazirati na namirnicama bogatim vitaminima, a osim lekova i suplemenata, savetuje se i konzumiranje biljnih preparata, čajnih mešavina i napitaka, koji će efikasno ublažiti tegobe, ojačati imunitet i smanjiti broj virusa u telu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Saveti za jačanje imuniteta

– Pre svega ostavite cigarete i smanjite, ili potpuno izbacite konzumiranje alkohola.
– Poboljšajte varenje. Osim što izaziva čitav niz tegoba, loše varenje negativno utiče i na imunološki sistem, zbog čega je pravilna ishrana od velike važnosti u borbi protiv ovog virusa. Međutim, vodite računa o tome da se namirnice dobro kombinuju kako bi se obezbedila optimalna apsorpcija hranljivih materija. To podrazumeva razdvajanje proteina i ugljenih hidrata, konzumiranje voća samo na prazan stomak, uzimanje vode pola sata pre jela i minimum tri sata nakon obroka.
– Izbegavajte industrijsku hranu i pića, a grickalice, slatkiše, supe iz kesice, proizvode od belog brašna, rafinisana ulja i upotrebu soli svedite na minimum.
– Što se preporučenih namirnica tiče, za jačanje imuniteta dobar izbor su cvekla, rotkvica, šargarepa, koren maslačka, hajdučka trava, list jagode, divlji bosiljak, borovnica, ehinacea, kantarion, kopriva, kao i preparati na bazi meda.

Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Započnite dan kašičicom meda, ceđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže i porcijom sezonskog voća. Uz svaki osnovni obrok jedite veliku porciju sveže sezonske salate. Jedite svež beli luk koji, osim što jača imunitet, suzbija virusne infekcije i koristan je za zdravlje srca. Takođe, redovno uzimajte propolis kapi, tri puta dnevno, a možete koristiti i kapi od ehinacee.

Pročitajte i… Pobedite viruse i bakterije: Super saveti za jačanje imuniteta

Najbolji saveznik u borbi protiv koksaki virusa jeste matičnjak koji sadrži etarsko ulje, tanine i flavonoide. Pored toga, kora vrbe je jedan od retkih „prirodnih neprijatelja“ virusa, jer je bogata salicilatima, jedinjenjima čija je struktura ista kao i ona koju ima aspirin, pa deluje protivupalno i ublažava bolove. Takođe, jedan od najefikasnijih prirodnih preparata za jačanje srca jeste virak, pa pijte čajeve od ovih namirnica.

Tagovi: