Na šta obratiti pažnju pri pregledu mladeža?

by | 12 juna, 2015

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

Mladeži su tamne promene na koži, koje dobijemo rođenjem ili u prvim godinama života. Uporedo sa pojačavanjem štetnosti UV zračenja, razvijala se i svest o značaju redovnog kontrolisanja zdravlja kože.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tokom leta, sigurno ćete biti izloženiji suncu, pa samim tim potrebno je dodatno povesti računa o zdravlju mladeža. S obzirom na činjenicu da je prevencija najbolji lek, objasnićemo vam kako da ih samostalno pregledate i uočite eventualne promene na njima.

Kako započeti pregled?
Pregled započnite od posmatranja promena na licu, pa sve do stopala. Najbolje je da uzmete ogledalo koje uvećava odraz i pažljivo rukom pređete preko mladeža. Obratite pažnju na oblik, ivice, veličinu i boju mladeža, a zavisno od uočenih promena, obratite se dermatologu.

Oblik i ivice mladeža
Ako je vaš mladež duguljastog, ovalnog ili okruglog oblika, znajte da je u pitanju nemaligna, tj. bezopasna izraslina. Svaka promena na koži koja odstupa od navedenih oblika, mladeži koji imaju nepravilne, oštre ivice, znak su da možda treba da potražite pomoć specijaliste.

Veličina mladeža
Veličina mladeža nije nužno povezana sa nekim oboljenjem kože. Međutim, ako ste primetili da je vaš mladež drastično promenio veličinu, tj. ako mu je prečnik veći od 6mm, obratite se lekaru.

Boja mladeža
Uobičajena boja zdravog mladeža je od svetlokestenjaste, preko svetlo roze do krem boje. Sve ostale nijanse, kao i promene u vidu krvarenja, zapaljenja ili gnojenja, alarm su da nešto nije u redu i da je potrebno posetiti dermatologa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.