Napunite ponovo baterije!

by | 22 aprila, 2009

 

energija

 

Sve češće se čak i deca osećaju kompletno iscrpljena i nedostaje im životne radosti. Ko radi, mora da funkcioniše, a mnogi imaju osećaj stalnog i neumitnog ubrzanja i osećaju se kao da su prepušteni drugima. Strah da više ne možemo normalno da funkcionišemo još više pojačava taj pritisak. Psiha ne može da prati taj tempo i mnogi se istroše do totalnog iscrpljenja. Ipak, i za to ima leka! Bečki psiholog Julia Umek navodi pet izvora snage koji će psihu držati zdravom i jačom.

 

1. Pijte mnogo vode
Izvor snage broj jedan su rekreacija i mnogo vode, spolja i iznutra. Pijte najmanje dve litre dnevno i često se tuširajte hladnom vodom koja će vas osvežiti i pokrenuti krvotok.

 

2. Igra i muzika
Svejedno za koju igru se odlučite, čoveku je za pokretanje duha potrebna igrarija. I muzika je eliksir za dušu, svejedno da li je pasivno slušate ili sami muzicirate.

 

3. Dodiri
Najlepši izvor snage je dodir. Nežan majčin dodir je važna hrana za psihu bebe. Bebama je potrebno da ih neko mazi i masira, a i odrasli čeznu za dodirima. Interesantno je da podjednako volimo da nas dodiruju i da dodirujemo.

 

4. Lična riznica blaga
Sastavite „kutujicu za prvu pomoć” koju možete u svako doba da uzmete kad se osećate iscprljeno i bez snage. U njoj čuvajte sve što vam prija. To mogu da budu broj telefona dragih prijatelja koje možete da pozovete ili CD sa vašom omiljenom muzikom, vaša omiljena čokolada, fotografije koje podsećaju na lepe trenutke, omiljeni parfem…

 

5. Radovanje unapred
Sve čemu možete da se radujete unapred, što u vašoj mašti izaziva radost je najbolji put da se napunite energijom. Svejedno da li odaberete nešto ljupko za prijatelja ili sami sebi nešto poklonite, radovanje unapred je moćan izvor snage.

 

Tagovi: