Ako to ne radite inače, vreme je da počnete da pevate pod tušem, a evo i zašto

by | 7 oktobra, 2020
pevanje pod tušem

Nedavno istraživanje sprovedeno u Australiji otkrilo je da svaki peti čovek peva pod tušem, a neki čak veruju da su dovoljno dobri da pobede na nekom od talenat takmičenja. Bez obzira kakve su vaše vokalne sposobnosti, postoji nešto u ritualu – pevanje pod tušem što čini da se ljudi osećaju prijatnije.

Mi svakako spadamo u one koji otpočnu svoj nastup kako zakorače pod tuš, a sada smo odlučili da saznamo kakve zdravstvene koristi to može imati. Da li ste i vi među ovim pevačima? (Pročitaj: Neka vam ovo bude dodatna motivacija: Kako vežbanje utiče na mentalno zdravlje)

Evo kako pevanje pod tušem utiče na zdravlje:

1. Smanjuje krvni pritisak

Pevanje deluje umirujuće na naša tela i um i može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska. Takođe, smanjuje kortizol, hormon koji podiže krvni pritisak i šećer u krvi. Visok nivo kortizola može rezultirati upalama u telu, stresom, moždanim udarom i dijabetesom tipa 2.

2. Poboljšava vaš imuni sistem

Istraživanja pokazuju da nam pevanje može pomoći u borbi protiv virusa. Ono povećava imunoglobin A koji nas štiti od infekcija. Sad kad znate da vam pevanje omiljene pesme može pomoći da budete zdravi, imate još jedan razlog da pustite glas dok se kupate.

3. Smanjuje stres

Jedna studija u Švedskoj pokazala je da pevanje deluje smirujuće i da može da uspori ubrzan rad srca. Osim toga, pevanje pomaže smanjenju stresa jer izaziva lučenje oksitocina, hormona odgovornog za dizanje našeg raspoloženja.

pevanje pod tušem

4. Smanjuje bol

Naše fizičko i psihološko zdravlje su povezani. Izvođenje omiljene pesme vas smiruje i pomaže vam da se nosite sa bolom. Pevanje takođe poboljšava napetost mišića i podstiče telo da oslobađa endorfin i ublažava neprijatne senzacije.

5. Pomaže vam da ostanete u formi

Kada pevate, koristite mnoge mišiće lica i vrata. Pevanje čini da mišići koji se nalaze između rebara rade, a čak su i bolje od vežbanja. Mnoge vežbe ne mogu da dopru do ovih delova tela, a to čini pevanje pod tušem jednim od najlakših i najprijatnijih načina za održavanje forme. (Pročitaj: Kada je kafa dobra za naše zdravlje?)

6. Čini da vaš glas zvuči bolje

Akustika pod tušem čini ga savršenim mestom za pevanje. Budući da je tuš obično mali prostor, on dodaje malo basa vašem glasu i čini da on zvuči jače i dublje.

Da li pevate pod tušem? Koju pesmu najviše pevate dok se kupate?

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.