Šetnja sagoreva više kalorija nego što se do sada mislilo

by | 11 aprila, 2017

Nova studija sprovedena na Južnjačkom metodističkom univerzitetu, pokazala je da se hodanje dosad potcenjivalo kao sagorevač kalorija, a novoutvrđena formula za izračunavanje potrošnje objavljena je u časopisu „Journal of Applied Physiology“.

Foto: Pixabay

Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tokom hodanja po ravnoj čvrstoj podlozi, istraživači su upotrebili postojeću literaturu i 10 naučnih radova objavljenih između 1960. i 2010. Utvrdili su da su dosadašnji standardi u 97% slučajeva potcenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čoveka.

„Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu telesne mase da pređete kilometar. U prevodu, sporije sagorevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga ko šeta istom brzinom, ali je niži“, objašnjava Piter Vejand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za tačno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu:

Broj kcal koje sagorevate tokom jednog minuta = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((kvadrat brzine u m/s2 /visina u metrima))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Vejand predlaže da koristite traku za trčanje, pedometar ili prosto štopericu dok prelazite poznatu razdaljinu.

Pročitajte i… Šetnja internetom otkriva: Gubitak kilograma neće nas učiniti srećnijima, ali znamo šta hoće…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.