Sprečite nastanak raka: Kafa štiti jetru od bolesti

by | 24 juna, 2016

Ispijanje kafe štiti jetru od brojnih bolesti, pokazalo je novije istraživanje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Stručnjaci su do skoro upozoravali da više od nekoliko šoljica kafe dnevno mogu izazvati rak. Međutim, nedavno je Svetska zdravstvena organizacija povukla svoje ranije upozorenje na vezu između kafe i raka, a umesto toga, objavljeno je da ovaj, mnogima omiljeni napitak, zapravo pomažu u zaštiti od nekih vrsta kancera koji utiču na matericu i jetru.

Pročitajte i… Kafa može da vam spase život, evo i kako

Britanski naučnici došli su, naime, do zaključka da kafa smanjuje rizik od nastanka „masne jetre“, fibroze i ciroze jetre – bolestima koje mogu imati pogubni ishod. Takođe, osobe koje već imaju neke oboljenje jetre, ispijanjem kafe mogu da uspore napredovanje te bolesti.
Na koji način kafa pomaže čuvanju zdravlja jetre pročitajte na sledećim stranama…  

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Profesor Grejm Aleksandar, stručnjak za jetru sa Univerziteta Kembridž bolnice je rekao: „Najzad, lekari su otkrili da navika ispijanja kafe i takav način života mogu biti dobri za vašu jetru“.

U Velikoj Britaniji, gde je istraživanje i rađeno, oboljenje jetre je treći najveći uzrok prerane smrti, i ta brojka se sve više povećava. Stopa smrtosti je čak pet puta veća u odnosu na 1970. godinu prošlog veka.

Pročitajte i… Pet načina na koje vas kafa čini lepšim i negovanijim

Mnogi slučajevi bolesti jetre uzrokovani su preteranim konzumiranjem alkohola, ali i gojaznost predstavlja veliki problem današnjice i glavni je uzrok nastanka tzv. masne jetre. Međutim, ovo oboljenje može biti uzrokovano i lošom ishranom i nezdravim dijetama.

Ovo istraživanje pokazalo je da, osobe koje piju oko šest espresa dnevno, ili tri velika kapućina svaki dan, mogu da eliminišu „bezalkoholnu masnu jetru“, čak i među gojaznim osobama. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Drugi glavni uzroci problema sa jetrom uključuju zaraze krvi, kao što su hepatitis A, B i C, koji mogu da izazovu trajna oštećenja jetre i povećavaju rizik od raka ovog organa.

Svetska zdravstvena organizacija u izveštaju je objavila da se ispijanjem šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od raka jetre za oko 15 odsto.

Pročitajte i… Šta kafa koju pijete govori o vašem stilu?

Stručnjaci nisu sigurni zašto kafa ima ovaj blagotvorno dejstvo na zdravlje jetre, ali sve više dokaza pokazuje da kofein može da uspori rast tkiva koja oštećuju ovaj organ. Veruje se da i druge dve materije koje kafa sadrži, kahveol i kafestol, takođe imaju bitnu ulogu u svemu tome.

Stručnjaci upozoravaju da je kod oboljenja jetre najvažnija prevencija, jer ona može da se obnovi i regeneriše, ako joj se da dovoljno vremena da to uradi. Međutim, velika stopa smrtnosti kod ovih bolesti javlja se zbog toga što one budu otkrivene u fazi kada je bolest već uznapredovala i kada je kasno za regeneraciju ovog organa.

Pored toga, prethodne studije pokazale su da redovno konzumiranje kafe možće da smanji rizik od multiple skleroze, srčanih bolesti, Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa dva.

Tagovi:

Jedno reagovanje na “Sprečite nastanak raka: Kafa štiti jetru od bolesti”

  1. Zoka kaže:

    Iz Vaša usta u Božije uši.A sad odoh da skuvam kafu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.