Šta pljuvačka otkriva o vašem zdravlju?

by | 13 marta, 2016

Ukoliko pljuvačka postane bela i lepljiva, treba posumnjati na infekciju u usnoj duplji.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pljuvačne žlezde dnevno izluče od 800 ml do dva litra pljuvačke ili salive. Iako ne obraćamo veliku pažnju na tečnost koja se nalazi u ustima, ona može da bude veoma dobar pokazatelj zdravstvenog stanja.

Pročitajte i… Šta o vašem zdravlju otkrivaju promene na stopalu?

Pljuvačka nam je neophodna za varenje hrane, održavanje vlažnosti, podmazivanje i fiziološko čišćenje usne duplje, prevenciju karijesa zuba, a ima i značajnu ulogu u održavanju fiziološkog stanja usne šupljine i početnog dela digestivnog trakta.

Najveći procenat u sastavu pljuvačke čini voda (98-99 odsto), a ostatak su elektroliti, antibakterijske supstance vodonik-peroksid, imunoglobulin A, razni enzimi. Kada se u organizmu dešava neki proces, ovaj sasatav se menja, tako da na osnovu stanja pljuvačke može lako da se otkrije na kom mestu u telu je problem.

Šta vam telo poručuje ako imate nedostatak ili prekomerno lučenje pljuvačke, kao i šta otkriva njena boja i struktura, pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nedostatak pljuvačke

Suvoća u ustima i malo pljuvačke može da nastane nakon uzimanja nekih lekova, na primer antidepresiva, atropina i slično. Ovaj problem može da se javi i nakon radioterapije, zbog autoimune bolesti pljuvačnih žlezda (Sjogrenov sindrom), i urođenog nedostatka pljuvačnih žlezda.

Nedostatak pljuvačke češće imaju starije osobe, koje zbog zdravstvenih tegoba moraju da uzimaju više lekova. Preporučuje se uzimanje dovoljno tečnosti, kao i konzumacija citrusa koji poboljšavaju lučenje pljuvačke. Neophodno je da se vodi više računa o higijeni usta i na taj način na vreme zaštite zubi od karijesa. Stručnjaci savetuju da se zubni konac i paste koje sadrže fluorid koriste namanje dva puta dnevno.

Pročitajte i… Bolovi u ovim delovima tela zahtevaju da odmah odete kod lekara

Prekomerno lučenje pljuvačke

Čest problem u trudnoći zbog hormonskih promena, ili kao nuspojava mučnine i nadražaja na povraćanje. Srećom, prekomerno lučenje pljuvačke u ovom slučaju ne ostavlja posledice po zdravlje. Najbolje je da se u tim situacijama uzme žvaka ili bombona.

Drugi razlozi zbog kojih nekada postoji višak pljuvačke mogu da budu: uzimanje određenih lekova, propratni simptom nekih oboljenja, a nekada se stvara normalna količina pljuvačke, ali dolazi da nekontrolisanog curenja iz usta, što može da bude slučaj, kod nekih psihijatrijskih bolesti.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bela i lepljiva pljuvačka

Ukoliko pljuvačka postane bela i lepljiva, treba posumnjati na infekciju u usnoj duplji. Uzrok može da bude gljivica kandida albikans, ali i ako je u ustima dugo bilo suvo. Ovo se često dešava kada se diše na usta, umesto na nos.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

Gorka ili kisela pljuvačka

Neprijatan osećaj gorčine ili preterane kiselosti u ustimna obično ukazuje na gastroezofagealni refluks, odnosno vraćanje želudačnog sadržaja i sokova iz želuca u jednjak. Kao rezultat javlja se neprijatan kiseo ukus u ustima i grlu, često udružen sa žgaravicom. Može da se javi i zadah kao i mučnina u želucu.

Tagovi: