Stvari koje morate znati o kremama za sunčanje

by | 15 jula, 2015

O štetnim zracima sunca govori se već godinama, a paklene vrućine dodatno su upozorenje da ih treba redovno koristiti čak i u nekim slučajevima kada se čini da smo sigurni od zloglasnih UV zračenja

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čemu služe faktori na kremama za sunčanje?

U najkritičnijem delu dana, od 11 do 17 sati, kada zapravo uopšte ne bi trebalo da budemo na suncu treba posvetiti posebnu pažnju zaštiti kože. A kako tih nekoliko dana na moru želimo da iskoristimo za uživanje, ta pravila često kršimo. Ako želite da se što bolje zaštitite, ne biste trebalo da koristite SPF manji do 30, a najpoželjniji je onaj od 50+. Naime SPF 15 štiti od 93 posto UV zračenja, SPF 30 blokira 97 posto, a SPF 50 nosi zaštitu od 98 posto štetnih zraka. Dakle, nijedna krema ne može vas zaštiti u potpunosti i to imajte na umu kada poželite da se rashladite u moru u podne.

Naučnici sa univerziteta u Mančesteru i londonskog Instituta za istraživanje raka proučavali su maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma kože, a otkrili su da i kreme s najvećim faktorom 50 propuštaju dovoljnu količinu UV zračenja koje može oštetiti DNK u koži pigmentisanih ćelija.

Mineralni i hemijski filteri u kremama

Poznati su nam već dugi niz godina, a naučnici su otkrili kako mineralni filteri čine dobro za našu kožu jer se zbog njih krema ne upija u kožu. Krema za sunčanje s mineralnim filterima deluje poput ogledala pa odbija štetne sunčeve zrake.

Make-up sa SPF zaštitom nije dovoljan

U raznim puderima, kremama ili na primer BB kremama nalazi se zaštitni faktor, ali stručnjaci se slažu da on nije dovoljan ako ste na plaži ili uopšte na suncu duže od 15 minuta.

Koliko često treba nanositi kremu

Kada je namažete, krema gubi delotvornost u iduća dva do tri sata pa je potrebno naneti novi zaštitni sloj. Jednako tako nije preporučljivo koristiti kremu za sunčanje od prethodne sezone jer gubi delotvornost devet do 12 meseci nakon otvaranja.

Tamna koža treba istu zaštitu kao i ona koja lako tamni

Ponekad ste možda čuli da ljudi s tamnijom kožom imaju bolju zaštitu od zloglasnog melanoma i to je istina, ali samo delimično. Tamnija koža jeste zaštićenija, ali je takođe treba redovno mazati kremom za sunčanje i štititi prema svim pravilima.

Sva ova pravila takođe važe čak i ako lako tamnite. Zavisno od tipa kože, neki će brzo dobiti preplanuli ten, a drugi kažu kako su se s godišnjeg odmora vratili beli kao sir. Bez obzira na to koliko brzo i jako tamnite, kožu treba celo vreme štiti od sunca.

Nemojte zaboraviti da ste suncu izloženi i kad se vozite u automobilu, sedite pored prozora ili ste u hladu. Sunce prodire kroz tkanine i krošnje pa i obično staklo i uzmite to u obzir.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.