Zabrinjavajuće: Astma muči 235 miliona ljudi!

by | 11 septembra, 2011

U svetu od astme pati više od 235 miliona ljudi, a to je ujedno i najčešća hronična bolest među decom, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Lek koji se koristi u lečenju reumatoidnog artritisa, bi možda mogao da pomogne i obolelima od astme, saopštio je tim australijskih istraživača.

 

Naučnici su otkrili dva mutirana gena koja bi mogla da predstavljaju predispoziciju za obolevanje od astme, izveštila je novinska agencija Rojters.

U svetu od astme pati preko 235 miliona ljudi, a to je ujedno i najčešća hronična bolest među decom, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Stručnjaci Kvinslendskog instituta za medicinska istraživanja iz Brizbejna, predvođeni Manuelom Fereirom, su uporedili uzorke DNK 58.000 ljudi iz Australije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, kako obolelih od astme tako i onih koji nemaju tu bolest, utvrdivši dve oblasti DNK koje su uvek različite kod astmatičara u odnosu na osobe koje ne pate od te bolesti.

Za jedan od gena u pitanju je poznato da je u vezi s reumatoidnim artritisom, što je navelo australijske istraživače na ideju da bi lek tocilzumab, koji se koristi protiv te bolesti, mogao takođe da deluje protiv astme.

Ovaj lek, poznat pod brendom aktembra koji proizvodi kompanija „Roš“, deluje na izvestan molekula u telu pod nazivom receptor interleukina-6, čime smanjuje zapaljenski proces kod obolelih od reumatoidnog artritisa.

To bi po australijskim stručnjacima, mogla da bude dobra strategija za prevenciju ili smanjivanje inflamatornog procesa i kod astme, što bi tek trebalo proveriti.

Osim genetskih, ostali rizični faktori za astmu su udahnute supstance koje bi mogle da izazovu alergijsku reakciju ili da iritiraju vazdušne puteve, kao što su duvanski dim, iritirajuće hemikalije na radnom mestu i zagađen vazduh.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.