“Zvezde godine”: Zašto su nam potrebni suplementi?

by | 11 septembra, 2020

Suplemente ili dijetetske proizvode danas u najvećoj meri čine vitamini, minerali, enzimi, lekovite biljke, amino kiseline, i ostalo. Oni postoje u različitom obliku – mogu biti u kapsulama, u prahu ili u tabletama.

O njima se ovih meseci, sticajem okolnosti, priča više nego inače, pa za njih slobodno možemo reći da su – “zvezde godine”.

Ali, zašto su nam potrebni suplementi?

Ko će nam dati bolje odgovor na ovo pitanje nego farmaceut. (Pročitaj: Šta bi obavezno trebalo da znate o suplementima cinka)

Zašto se preporučuje oblik suplemenata – citrat?

– Suplementi u obliku citrata se mnogo bolje iskoriste u organizmu. Npr. magnezijum-oksid, koji je najzastupljeniji na tržištu, sadrži 60% elementarnog magnezijuma, ali se apsorbuje samo 4% , dok magnezijum-citrat sadrži 16% elementarnog magnezijuma, ali se apsorbuje 30%. Tako da se 200mg citratnog oblika ne može porediti sa 400mg oksidnog oblika – rekla je za Instagram profil @namojnačin  farmaceut Maja Čanović i objasnila koja je optimalna doza vitamina C.

– Dnevna preporučena količina vitamina C za žene je 75mg, za muškarce 90mg, za trudnice 85mg, a dojilje 120mg. Doze od 1000-2000mg se uzimaju u slučaju anemije, tokom prehlade, za jačanje imuniteta.

– Vitamin C je dobar u svakom obliku, ali sada imamo na tržištu one koji tokom celog dana oslobađaju manju količinu vitamina, ali funkcija je ista – priča pomenuti stručnjak.

zašto su nam potrebni suplementi

Za šta je dobar selen? Da li ga treba piti u kontinuitetu ili povremeno?

– Selen je antioksidans, koji štiti ćelije u organizmu od slobodnih radikala. Slobodni radikali su normalni produkti metabolizma koji se svakodnevno formiraju u našem telu, a imaju i korisnu funkciju. Međutim, pušenje, stres, alkohol… stvaraju višak slobodnih radikala što dovodi do oštećenja naših ćelija. Oksidativni stres koji izazivaju, povezuje se sa srčanim oboljenjima, Alchajmerovom bolešću, preranim starenjem i rizikom od moždanog udara. Zato na neki način moramo neutralisati višak slobodnih radikala u telu – pojašnjava Maja zašto su nam potrebni suplementi selena i dodaje: (Pročitaj: Šta je nutritivna psihijatrija i kome može pomoći?)

– Selen je jako važan i za proizvodnju hormona štitne žlezde, pa se preporučuje osobama sa hipotireoidizmom.

– Preporučena doza selena za odraslu osobu je 55mcg, za trudnice 60mcg, dojilje 70mcg. U dozi od 55mcg može da se koristi bez pauze, ali ukoliko uzimate jače doze od 100-200mcg, koristi se 3 meseca pa je potrebna pauza.

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.