Ženske dileme: Da li ovulacija ponekad boli?

by | 20 januara, 2014

Kao da PMS, grčevi, nadimanje i akne izazvane menstruacijom nisu dovoljni – lepši pol jednom mesečno mora da se nosi i sa ovulacijom. Većina žena ne primećuje velike promene, ali kod nekih ona izaziva dva sporedna efekta. Pročitajte ovaj tekst kako biste se ohrabrili i odložili odlazak kod ginekologa.

ovulacija

Kakav je ovo probadajući bol?

Da li ste ikad iskusili iznenadan bol u predelu donjeg abdomena? Neuobičajeni bolovi će vas naterati da se obratite lekaru, pogotovo ako ih osećate svakog meseca i nisu povezani sa menstrualnim grčevima.

Ovulacija se javlja od 10 do 14 dana pre menstruacije (u zavisnosti od dužine trajanja ciklusa) i može da izazove neprijatan bol jajniku. Kada imate ovulaciju, jajna ćelija se nalazi u čauri i okružena je tečnošću. Kada dođe do pucanja čaure, tečnost se izliva i uzrokuje bol. Dok neke žene svakog meseca prolaze kroz to, druge nikada u životu ne dožive taj osećaj.

Da li imam infekciju?

Dešava li se da barem jednom mesečno pomišljate da ste ‘zakačili’ neku vaginalnu infekciju, odlučujete da zakažete pregled kod lekara, ali vas onda to prođe i zaboravite na sve? U pitanju je cervikalna sluz i ona može da bude dobra stvar – u slučaju da želite da zatrudnite.

Kada se nivo hormona promeni, menja se i količina cervikalvne sluzi. Ona olakšava spermatozoidima da dopru do jajne ćelije i oplode je. Cervikalna sluz postaje kremasta i beličasta sedam dana nakon završetka menstruacije. Neposredno pred ovulaciju, zadržava beličastu boju da bi se po njenom završetku sluz zgusnula i na kraju nestala.

Ako ste u izuzetno plodnom periodu, proizvodićete toliku količinu sluzi, da vam se može desiti da iscuri iz vas i ostavi tragove na vašem donjem vešu.To curenje će vas navesti da pomislite da je u pitanju infekcija, ali radi se o sasvim uobičajenoj pojavi. Ukoliko vas iritira, dovoljno je da koristite uloške nekoliko dana.

Autor: Life Content

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.