Mutna slova, tačkice pred očima, svrab? Evo kako da rešite probleme sa vidom

by | 4 novembra, 2020

Vid tokom godina slabi kod svih ljudi, ali dramatične promene mogu da ukažu na nešto ozbiljnije, kao što su oštećenja rožnjače, sočiva ili optičkog nerva. Koji su to nejčešći problemi s vidom i kako ih možemo rešiti?

Teško vidite slova na telefonu
Iako i dalje jasno vidimo stvari u daljini, oko 40. godine života počinje da slabi vid na blizinu. U mladosti, očna sočiva su izuzetno prilagodljiva, lako menjaju oblik i omogućavaju nam da se refokusiramo na predmete brzo, bili oni u blizini ili u daljini. U procesu starenja sočiva gube elastičnost i prilagodljivost, što otežava fokusiranje.

Rešenje problema se krije u naočarima za čitanje. Ukoliko ih već nosite, ali i dalje imate smetnje ili osećate glavobolju kad čitate, posetite oftalmologa radi korekcije. Dok to ne uradite, povećajte veličinu slova na telefonu – to je najjednostavnije i najpraktičnije rešenje. Korigujte osvetljenost i kontrast ekrana, najbolje je da ne bude ni previše svetao, niti zatamnjen. Blokirajte plavu svetlost – neki telefoni imaju blue-light filter, koji menja boje na ekranu i tako redukuje količinu emitovane plave svetlosti.nezaboravni-momenti-sa-instagrama

Zamagljen vid
Tokom vremena, proteini u očnom sočivu počinju da se razgrađuju, što uzrokuje zamagljenje poznato kao katarakta. Taj problem je tipična pojava kod ljudi starijih od 55 godina. Oko prima smanjenu količinu svetlosti, što smanjuje preciznost vida. (Pročitaj: Šta nam o zdravlju govore crvene i zakrvavljene oči?)

Rešenje se svodi na nošenje sunčanih naočara bez obzira na doba godine. UV zraci povećavaju rizik od razvoja katarakte. Redovno nošenje sunčanih naočara takođe štiti mrežnjaču od staračke degeneracije makule (žuta mrlja). Ukoliko su oštećenja takva da narušavaju svakodnevne aktivnosti, problem se rešava operacijom katarakte.

Oslabljen vid pri noćnoj vožnji
Noćna refleksija i uvećan svetlosni krug oko uličnih svetiljki i farova automobila prodire u oko i remeti vid, a svetlosni krugovi mogu da budu posledica stvrdnjavanja i zamagljenja sočiva. Kada manje svetlosti dospe u oko, ne možemo jasno da vidimo predmete. Refleksija i svetlosni krugovi mogu biti izazvani i kratkovidošću, dalekovidošću i astigmatizmom.

Pojava svetlosnih aura može da bude znak potrebe za korigovanjem dioptrije (naočare), ali i razvoja katarakte, pa je neophodan odlazak kod oftalmologa.

problemi s vidom

Najčešći problemi s vidom

Zbog čega oči postaju suve?
Osnovni razlog jeste dugo gledanje u ekran. Ne radi se samo o tome da ne trepćemo dovoljno, već to ne radimo na pravi način, što narušava funkciju suznih žlezda i stvaranje zaštitnog filma na oku. Takođe, s godinama, produkcija suza se smanjuje. Ako imate više od 50 godina, a naročito ako ste u postmenopauzi, povećava se rizik da vam oči postanu suve. (Pročitaj: Svrbe vas oči, a nemate alergiju? Evo koji se neočekivani uzrok može kriti iza toga)

Rešenje: Pravite pauzu u radu na kompjuteru svakih 20 minuta. Upotreba veštačkih suza pomaže, ali ako ih koristite tri ili više puta dnevno, treba da budu bez konzervansa.

Plutajuće mrlje, tačkice i trunčice pred očima
Ukoliko u vidnom polju povremeno vidite plutajuće oblike, nema razloga za paniku. Ta pojava je najčešće posledica izmene staklastog tela koje popunjava prostor između sočiva i mrežnjače. S vremenom, staklasto telo postaje vodenastije i zamućenije, a ova pojava se obično manifestuje nakon 40. godine života.

Većina plutajućih čestica je bezopasna pojava, koja može da se ukloni iz vidnog polja ako gledamo gore-dole ili levo-desno. Međutim, ukoliko se naglo uveća njihov broj ili vidite bleskove, onda je neophodno obratiti se oftalmologu u najkraćem mogućem roku. (Pročitaj: Jednostavan trik: Evo šta bi trebalo da radite ako previše gledate u ekran i bole vas oči)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images