Proteinska vakcina protiv koronavirusa: O čemu se zapravo radi?

by | 10 marta, 2022
Proteinska vakcina protiv koronavirusa

Proteinska vakcina protiv koronavirusa, američke kompanije Novavax (Novavaks) već je počela da se upotrebljava, a evo o čemu se radi. 

Proteinska vakcina Nuvaxovid, američke kompanije Novavax, namenjena je starijima od 18 godina. Kao njenu prednost stručnjaci ističu da ona ne sadrži genetski materijal te da je reč o pročišćenom proteinu. Nakon njegovog ubrizgavanja telo stvara antitela i imunitet.

Primenjuje se u dve doze, ubrizgavanjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri nedelje između doza. Vakcina sadrži spajk odnosno šiljak protein virusa SARS-CoV-2 (tzv. proteinska vakcina).Proteinska vakcina protiv koronavirusa

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila  je u ovu vakcinu u decembru  prošle godine. U  kliničkim ispitivanjima pokazala je 90% delotvornosti protiv raznih varijanti koronavirusa.

Ova vakcina bi mogla da bude alternativa za one koji su skeptični prema do sada odobrenim vakcinama u EU – jer je zasnovana na drugoj tehnologiji: nije ni mRNA vakcina kao što su Bajontek-Fajzer i Moderna, niti vektorska vakcina kao što su AstraZeneka i Džonson & Džonson.

Pročitajte i… Vakcina protiv gripa nakon Covid-19 vakcine: Da ili ne?

Prema Institutu Paul Erlih, Novavax se sastoji od čestica sličnih virusu koje sadrže spajk protein korona virusa. Telo prepoznaje proteine kao strane i imuni sistem se aktivira – formiraju se specifična antitela i T ćelije. To znači da je organizam bolje pripremljen ukoliko dođe do infekcije.

Izvori: ljepotaizdravlje.hr, dw.com

lepotaizdravlje.rsinsta_photos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.