Reč stručnjaka: Sve što morate znati o kanceru dojke

Sve na jednom mestu: U ovom tekstu sistematizovali smo najvažnije informacije koje smo dobili od dr Ivane Kostadinović, specijalistkinje radiologije iz “Medigroup Dijagnostičkog centra Slavija”.

by | 25 marta, 2021

Karcinom dojke je u 90 odsto slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, pa ipak, statistika u našoj zemlji je poražavajuća. Naime, u Srbiji se svakog dana kod 13 žena dijagnostikuje karcinom dojke i isto toliko njih iz straha ili neznanja odustane od daljih pregleda. Čak jedna od osam žena tokom svog života susretne se sa ovim problemom, a prema poslednjem izveštaju Evropskog registra za rak dojke, naša država se nalazi na drugom mestu po stopi umiranja od ove bolesti.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, redakcija “Lepote i zdravlja” učestovala je na webinaru koji je organizovao “MediGroup”, najveći privatni zdravrstveni sistem u regionu. Prenosimo šta smo tom prilikom naučili od Dr Ivane Kostadinović, specijalistkinje radiologije iz “MediGroup Dijagnostičkog centra Slavija”.

Karcinom dojke nije bolest koja može da se spreči, ali može da se otkrije na vreme, kaže dr Ivana Kostadinović, koja ističe ohrabrujuću vest – da je ova opaka bolest u čak 90 odsto slučajeva izlečiva, ukoliko se otkrije na vreme.

Samopregled je najbitniji pregled koji žena treba da radi jednom mesečno. Kod žena koje imaju ciklus to treba da bude sedam do dvanaest dana nakon završetka ciklusa, jer se smatra da je dojka tada najmirnija od hormonskih uticaja. One žene koje iz nekog zdravstvenog ili drugog razloga nemaju ciklus mogu u bilo kojem periodu meseca da se samopregledaju. Preporuka je i da jednom godišnje urade ultrazvuk, a nakon 45. godine života potrebno je jednom u dve godine obaviti i mamografski pregled – istakla je dr Kostadinović.

Karcinom dojke: Faktori rizika

Opšti faktori rizika koji dovode do karcinoma dojke i ujedno jedini na koje možemo da utičemo su gojaznost, upotreba alkohola i cigareta.

Pored toga, ostali faktori rizika su porodična istorija, mutacija gena, trudnoća posle 30. godine, rana prva menstruacija i kasna menopauza, povećana osetljivost grudi, dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva i hormonska terapija posle menopauze.
Naravno, žene su u mnogo većem riziku od obolevanja u odnosu na muškarce. Statistika pokazuje da na svakih 100 žena, jedan muškarac oboli od ove bolesti.
Osim toga, žena koja u svojoj porodici ima nekoga ko je imao karcinom dojke izložena je dva do tri puta većem riziku. Takođe, žene koje su već imale dijagnostikovan karcinom jedne dojke, imaju dva puta veći rizik da im oboli i druga dojka.

Simptomi raka dojke

Među osnovnim simptomima i znacima karcinoma dojke javlja se otvrdnuće na dojci koje je često bezbolno.

Zašto žene često zakasne na prve preglede? Baš iz razloga što ih ništa ne boli. Naše žene će odmah doći u ordinaciju ako ih dojke bole, dok za promene koje ih ne bole uglavnom misle da nisu razlog dolaska na pregled. Međutim, baš one loše promene uglavnom ne bole ili bole u stadijumu koji je već poprilično odmakao – upozorava dr Kostadinović.

Pored otvrdnuća, među ostalim znacima ističu se i sukrvičav iscedak, promena oblika i veličine dojke, crvenilo i naboranost kože dojke (tzv. pomorandžina kora) i promena izgleda i boje bradavice.

Karcinom dojke, trudnoća i dojenje

Dobra vest je da žene koje su prebolele rak dojke nisu osuđene na to da nemaju decu. Dokazano je da trudnoća utiče na nižu stopu pojave recidiva raka dojke. Kada je reč o dojenju, uvek je moguće dojiti bebu zdravom dojkom, ali i dojenje se, ukoliko je moguće, može smatrati lekovitim činom koji doprinosi odlaganju recidiva bolesti – otkriva dr Kostadinović.

Iako jedna od 3.000 trudnica ima karcinom dojke, lekari poručuju da to nije razlog da se prekine trudnoća. Čak i tokom trudnoće moguća je hemioterapija koja je potpuno bezbedna za dete.

Kada je vreme za prvi pregled dojki?

Žena koja nema bliskog srodnika koji je imao kancer dojke, koja je rodila pre 30. godine, dojila dete i nije zloupotrebljavala hormonsku terapiju – prvu mamografiju može da uradi u 45. godini, pod uslovom da se pridržavala mesečnog samopregleda i godišnjeg ultrazvuka. Žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu ili imaju neke druge faktore rizika, mamografiju treba da urade posle 40. godine.

Kako se vrši dijagnostika dojke?

U zavisnosti od toga šta ste primetili na dojci i koliko imate godina, kakva vam je porodična anamneza, kada ste rađali, da li ste dojili decu i da li ste pod nekom hormonskom terapijom – lekari će odlučiti koji pregled je najbolji za vas: ultrazvuk ili mamografija. Ultrazvuk je uglavnom rezervisan za mlađe žene do 40. godine života. Mamografija je pregled koji je zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma dojke. To je jedina metoda koja može sa visokom sigurnošću da otkrije karcinom i promene koje nije moguće opipati niti se vide na ultrazvuku i magnetnoj rezonanci – kaže dr Kostadinović.
Nakon mamografije i ultrazvuka, već ste na korak od dijagnoze i lekar može sa visokom sigurnošću reći da li se radi o dobroćudnoj promeni ili suspektnoj zloćudnoj promeni. Imajući u vidu višestruku korist ranog okrivanja karcinoma dojke, važno je brinuti o svom zdravlju i na vreme doći na pregled.

Da li preventivna mastektomija umanjuje rizik od raka dojke?

Preventivna (profilaktička) mastektomija podrazumeva hirurško uklanjanje jedne ili češće obe dojke kod žena kojima još uvek nije dijagnostikovan rak dojke, a usled brojnih faktora (najčešće genetskih), imaju povećan rizik da obole od ove vrste kancera.

Prema rečima dr Kostandinović na taj način moguće je smanjiti rizik od kancera dojke.

Mastektomija se već dugo obavlja, a za nju smo naširoko čuli tek kada je to učinila poznata glumica Anđelina Žoli. Lično, mislim da je preventivna mastektomija poželjna kod žena sa povećanim faktorom rizika, rekla je ona.

Centar za dojku

U okviru Dijagnostičkog centra Slavija otvoren je i visoko specijalizovani Centar za dojku opremljen medicinskom opremom poslednje generacije, koja precizno otkriva rane promene na tkivu dojke. U Centru za dojku angažovani su stručnjaci iz oblasti dijagnostike dojke, a zahvaljujući njihovoj posvećenosti, stručnosti i iskustvu, kao i mogućnosti da rade na najsavremenijoj tehnološkoj opremi, moguće je na jednom mestu obaviti kompletnu dijagnostiku oboljenja dojke: Ultrazvuk dojke, najsavremeniju digitalnu mamografiju, MR dojki, biopsiju dojke, kao i onkološke konsultacije.

 

suravikin / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.