Kada društvene mreže prave pometnju: Mitovi i lažni saveti o korona virusu

by | 18 marta, 2020

Trenutno internetom kruži velik broj što proverenih što ne proverenih informacija po pitanju korona virusa sa kojim se bori ceo svet. Među raznim savetima našao se niz onih koje su relativno bezopasne, a i druge, koje mogu biti vrlo štetne

Broj ljudi obolelih od korona virusa sve je veći širom sveta, a prve probne vakcine protiv njega su tek počele da se testiraju. Kako ne bismo radili pogrešne stvari kada je u pitanju prevencija protiv virusa, Bi-Bi-Si je prikupio neke od najčešćih saveta i proverio šta o njima kaže nauka, prenose agencije.

Beli luk

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da, premda je reč o „zdravoj namirnici, koja ima određena antimikrobna svostva“, nema dokaza da konzumacija belog luka štiti ljude od zaraze korona virusom.

Ruke dezinfikujete, a da li čistite vaše mobilne telefone, leglo zaraza?

Mnogi saveti koji se dele po Fejsbuku sami po sebi nisu štetni dok god vas ne sprečavaju u tome da se pridržavate dokazanih medicinskih saveta.

Poznato je da konzumiranje voća i povrća i većih količina vode može dobro uticati na zdravlje, ali nema dokaza da će neka konkretna hrana pomoći u borbi protiv tog virusa, sem što njome jačate vaš imunitet.

Čudotvorni minerali

Jutjuber Džordan Sater, koji ima više hiljade pratilaca na raznim platformama, tvrdi da „čudotvorni mineralni suplement“, naziva MMS, može iskorijeniti korona virus.

Prava je istina da MMS sadrži hlorov dioksid – industrijski izbeljivač, pišu agencije.

Početkom godine Džordan je postavio tvit u kome piše kako hlorov dioksid (MMS) ne samo da efikasno uništava ćelije raka nego i da može da iskoreni korona virus.

Prošle godine američka Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je upozorenje po kojem je MMS opasan za zdravlje ako se konzumira oralno, kao i da im nije poznato „nijedno istraživanje koje upućuje na to da su ovi proizvodi sigurni i efikasni u lečenju bilo koje bolesti.“

Upozoravaju da uzimanje MMS-a može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju i tešku dehidraciju.

„Domaća“ sredstva za dezinfekciju

U svetu vlada nestašica gela za dezinfekciju ruku, pošto je upravo ono, zbog higijene, ključno u sprečavanju širenja virusa.

Na društvenim mrežama takođe su se pojavili recepti za pripremu gela u kućnoj radinosti.

No, riječ je o sredstvima za dezinfekciju namijenjenim čišćenju površina, koja, kako su rekli naučnici, nisu pogodna za nanošenje na kožu.

Gel za ruke na bazi alkohola obično sadrži 60–70 posto čistog alkohola, ali i omekšivače koji ne isušuju kožu.

Profesorka Seli Blumfild s londonskog Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu mišljenja je da se kod kuće ne može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju.

Tri moćna napitka za jači imunitet

kasalj lepota zdravlje

Srebro koje se uzima oralno

Upotreba koloidnog srebra u borbi protiv vrusa se reklamira u jednoj američkoj emisiji. Reč je o suspenziji mikroskopskih čestica srebra. Dovoljno je mala da prođe kroz ljudske membrane i lako se apsorbira u telo.

Zagovornici upotrebe koloidnog srebra tvrde da ono može izlečiti mnoge bolesti, ali američke zdravstvene institucije pišu kako nema dokaza da taj oblik srebra pomaže u borbi protiv korona virusa.

Fejsbuk služba za proveru činjenica upozorava kako nije naučno dokazano da koloidno srebro jača imunološki sistem i da deluje kao prirodni antibiotik.

Kad nema lekova tu su prirodne obloge za kašalj

Konzumiranje vode svakih 15 minuta

Prema objavi jednog „japanskog lekara“ preporučuje se konzumiranje vode svakih 15 minuta jer, navodno, ispire bilo kakav virus iz usne šupljine.

Profesorka Blumfild kaže kako nema nikakvih dokaza da to pomaže.

Virusi iz vazduha u organizam ulaze posredstvom respiratornog trakta kad ih udahnete, pišu agencije.

Neki od njih možda će i ući na usta, ali čak i stalno uzimanje vode neće sprečiti da se zarazite.

Ipak, uzimanje vode i stalno hidriranje se smatra dobrim medicinskim savetom.

Toplota i izbegavanje sladoleda

Mnogi tvrde da toplota ubija viruse, pa preporučuju ispijanje vruće vode, kupanje u vrelim kupkama ili upotrebu fena.

U postu, koju su kopirali i podelili razni korisnici društvenih mreža, a lažno je pripisana UNICEF-u, piše da konzumiranje vruće vode i izlaganje suncu ubija virus, ali i da treba izbegavati sladoled i druge hladne namirnice.

Iz UNICEF-a kažu da je to „potpuna neistina“.

Lična higijena: Koliko često treba da menjate peškir, brijač i sunđer za kupanje

– Zna se da virus ne živi dugo van tela za vreme leta, ali još ne znamo na koji način toplota deluje na korona virus. Zagravanje tela ili izlaganje suncu u nastojanju da sprečite ulazak virusa u organizam potpuno je neefikasno.

– Jednom kad virus uđe u vaš organizam ne možete ga ‘ubiti’, vaš organizam s njim jednostavno mora sam da se izbori. Da biste van tela uništili virus, potrebna vam je temperatura 60 Celzijevih stepeni, što je toplije od bilo koje kupke ili saune – kaže naučnica.

Pranje posteljine ili peškira na 60 Celzijevih stepeni dobra je zamisao jer može ubiti virus koji se zadržao u tekstilu, ali ni u kojem slučaju nije dobra opcija za kožu, pišu agencije.

Foto: Guliver/GettyimagesNajnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.