Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Da li lekovi utiču na pokretljivost spermatozoida?

by | 15 oktobra, 2015

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, pre 2 godine urađena mi je circumizacija (operacija fimoze). Operacija je prošla dobro i penis normalno radi i imam redovne seksualne odnose. Međutim, na mestu operacije, odnosno šivenja, ostali su jako grubi ožiljci. Probao sam contratubex ali nije pomogao. Molio bih za pomoć. Hvala unapred.
O: Ukoliko nemate nikakvih problema pri odnosu, ne bih preporučio nikakve ekstenzivne hirurške zahvate, ali u svakom slučaju je potrebno videti kako ti ožiljci izgledaju da bi se dalo definitivno mišljenje.
S poštovanjem, Dr Nebojša Jeremić, urolog, DZ Jedro, članica Medigroup.

P: Poštovani, od rođenja imam epilepsiju i pijem lekove, Epilev i Lamictal. Koji uticaj lekovi mogu imati na pokretljivost spermatozoida? Do koje starosne dobi najkasnije traju noćne polucije kod muškaraca? Primetio sam da mi je levi testis mnogo spušteniji od desnog, u ležećem položaju kada sam, u sedećem položaju se ne primećuje. Kolika je normalna spuštenost levog testisa u odnosu na desni? Hvala unapred.
O: Nema podataka o uticaju lekova epilev i lamictal na pokretljivost spermatozoida.
Polucija je nehotično izbacivanja semene tečnosti koja se ne ubraja u bolesti, pa ne zahteva posebnu pažnju i zabrinutost. Postoje anatomske varijacije položaja testisa koje su normalne, pa i spušten levi testis u odnosu na desni.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica Medigroup.

P: Poštovani, supruga i ja pokušavamo da imamo bebu 4 godine, bezuspešno. Njeni nalazi su u redu, čak i za moje kažu da su ok, ali meni, kao laiku nije normalno da imam 80 % patoloških oblika pa vas molim da mi protumačite poslednji nalaz spermograma: Količina u ml: 1.0 Ukupno pokretnih 30 % od toga aktivna progresija 10%, slaba progresija 15%, bez progresije 5%, nepokretnih 70%. Normalnih oblika 20%, patoloških 80% od toga defekt glave 40%, defekt vrata i srednjeg dela 40%. Leukociti 0.4 x10(6)/ml. Aglutinacija – (zaokružen minus). Sperma Oligoasthenoteratozoospermia gt. I. Konzistencija ređa, bistrina zamućena, boja svetlo žuta, sluz – (zaokružen minus). Bili smo kod urologa, radili smo analize, (Urin na trichomonas-nije nadjen u sedimentu urina, Urin kultura-zasejane podloge ostale su sterilne, Sperma kultura-piokulturom je izolovan-patogene klice nisu izolovane, Bris uretre kultura-piokulturom je izolovan-patogene klice nisu izolovane, Krv TPHA- negativan, Chlamydia trachomatis-negativan, Mycoplasma hominis-negativan), sve je ok, svi rezultati su ok.
Citiram: „2014. godine imao astenozoteratospermia. Davno operisao bruh desno, Ima Varicicelu levo gr.I-II. Lokalno- oba testisa normalne veličine, konzistencije, epididimisi se ne palpiraju. Postoji crvenilo spoljašnjeg orficijuma uretre. RT-prostata oko 4 cm homogena, žlezdasta, sulkus se palpira ne osetljiva.“ Jedino rešenje za nas je vantelesna oplodnja, ukoliko želimo da postanemo roditelji. Dao mi je da pijem cink i selen. Radim u normalnim uslovima, nisam izložen nikakvom hemijskom isparavanju. Ja sam rođen 1976 a zena 1979. godine. Sve nam je objasnio za oplodnju, koji su to faktori koji utiču na oplodnju, ali i dalje rešenje za moje patološke oblike nema, kaže da sam takav-kakav sam, da proizvodim takvu spermu i da je rešenje samo vantelesna oplodnja. Da li uopste postoji rešenje da se poboljša moja sperma, da se smanje patološki oblici? Hvala unapred.
O: Primenom određenih lekova, uključujući i eventualnu hiruršku intervenciju (operacija varikocele), smatram da je moguće popraviti vaš spermogram pa shodno tome predlažem kompletan urološki pregled.
S poštovanjem, Dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica Medigroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.