Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Da li može da se zatrudni tokom ciklusa?

by | 18 maja, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, prvo seksualno iskustvo imala sam pre više od mesec i po dana, a istog tog dana sam dobila redovnu menstruaciju. Takođe, koristili smo prezervativ. Međutim, sada mi ciklus kasni više od 20 dana. U međuvremenu sam uradila dva kućna testa na trudnoću i bili su negativi. Šta je uzrok kašnjenja menstruacije, da li je moguća trudnoća? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, ukoliko je to krvarenje koje ste dobili posle odnosa zaista bilo menstrualno i ukoliko je kondom bio bez oštećenja, veoma je mala verovatnoća da ste ostali trudni. Niste naveli da li su vam cikliusi uredni, to jest na koliko dana dobijate menstruacije. A razlozi kašnjenja ciklusa, sem trudnoće, mogu biti različiti. Zato je neophodno, bez obzira na negativne testove za utvrđivanje trudnoće, da odete na ginekološki pregled, a ginekolog će vam nakon pregleda moći detaljnije da kaže zbog čega je kod vas došlo do izostanka ciklusa.
S poštovanjem, mr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, pre skoro godinu dana imala sam operaciju meningeoma na mozgu. Od tada imam neredovne menstruacije od lekova, terapija i šoka. U martu su mi izbacili lek Eftil koji sam pila mesecima. Bila sam na svim kontrolama i sve je kako treba. Idem redovno i kod ginekologa, ali sam zabrinuta jer su mi nakon ukidanja leka poslednje tri menstruacije duže nego obično. Svi nalazi su dobri, ali to ume da traje. Na šta to može da ukazuje i da lo je to znak vraćanja u normalu? Da li organizmu još treba vremena da se oporavi potpuno? Jako me brine sve to. Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovana, razumem vašu brigu i zabrinutost posle operacije koju ste imali. Lek koji ste pili može da dovede do pojave gubitka ili neregularnih ciklusa. Ovi problemi su uglavnom zabeleženi u toku uzimanja terapije, a pošto vi navodite da vam je do produženja ciklisa došlo po obustavljanju terapije eftil, savet je da se u jednom od narednih ciklusa uradi ultrazvučni pregled, kao i da se odredi hormonski status. Tek na osnovu tih analiza i nalaza, ginekolog će vam reći da li postoji i neki drugi razlog za produzenje ciklusa ili je to u sklopu opšteg stanja ( operacija, stres… )
S poštovanjem, mr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, zanima me da li može da se zatrudi tokom menstruacije? Da napomenem, ciklus mi nije redovan, a dijagnostikovana je Oligomenoreja i povišen pritisak. Terapija je Metformin i Amlodipin. Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, iako među populacijom devojaka i žena postoji mišljenje da ne mogu ostati trudne tokom menstruacije, istina je ipak drugačija. I tokom menstruacije može se ostati u drugom stanju, a naročito ukoliko su ciklusi neredovni, (posebno kod tinejdzerki). Ukoliko postoje i pridružene bolesti i stanja koja zahtevaju terapiju (u vašem slučaju metformin i amlodipin), savet je da se obratite vašem ginekologu kako bi vam preporučio adekvatnu kontraceptivnu zaštitu (ukoliko ne planirate trudnoću), ili ukoliko planirate trudnoću da se obave neophodni pregledi i analize pre ostvarenja iste.
S poštovanjem, mr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, nakon dugog perioda apstinencije imala sam seksualni odnos, koji je na početku bio jako bolan. Kanije sam primetila tragove sukrvice na toalet papiru i nekoliko dana nakon toga imam blago braonkasti sekret. Nikad ranije mi se to nije dešavalo. Odnos je bio negde na sredini ciklusa (mada meni nije u to vreme ovulacija). Na redovnom ginekološkom pregledu pre nekoliko meseci sve je bilo u redu, Papa test uredan. Možete li mi rećí da li imam razloga za brigu? Unapred hvala.
O: Poštovana, uzroci krvarenja tokom ili posle odnosa mogu biti brojni, te zato svaka pojava krvarenja ili sukrvice koja se javlja tokom ili neposredno posle odnosa, zahteva ginekološki pregled, bez obzira što je prethodni (pre par meseci ) bio uredan. To je jedini način da se isključi postojanje bilo kakvog razloga koji je mogao dovesti do krvarenja. Zato vam je moj savet da se obratite ginekologu i uradite pregled sa neophodnim analizama.
S poštovanjem, mr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.