Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako lečiti ciste tokom trudnoće?

by | 23 jula, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, zbog nemogućnosti začeća deteta, uradio sam spermogram čiji je rezultat sledeći: asthenozoospermia; vol.3,8 ml; pH 7,5, 129,2 mil 7ml; progresivno pokretnih 21% (tip A 4+tip B 17); morfo 12%. Inače, oba testisa su uredne veličine i konzistencije, ali levo Valsalva pozitivna varikocela si gr II, nema kile i uredno se detektuje arterijski protok u funikulusu spermatikusu. Uredna je intratestikularna vaskularizacija, oba epididimisa su urednog prikaza. Vene pampiniformnog pleksusa levo su umereno prominentne, bez dektabilnog protoka. Kod Valsalva manevra (i u stojećem položaju) registruje se povećani retrogradni protok, uz diletaciju vena od 4,2 mm. Inače, imam 38 godina i ponekad osećam zatezanje u levom testisu (nekad neugodnu bol, ali izdržljivu). Od lekara sam dobio različita mišljenja. Jedan doktor mi savetuje operaciju varikocele gde bi se mogla poboljšati slika spermograma, što bi olakšalo začeće, a drugi da s obzirom na moje godine operacija varikocele ne bi puno promenila sliku spermograma, te da je jedini put do začeća deteta nseminacija. Zbog toga što su me u prošlosti odgovarali od operacije pokušavao sam da poboljšam sliku spermograma suplementima, što sam i uspeo (normozoospermia), čak je došlo i do začeća deteta, ali nažalost i pobačaja. Možete li me savetovati koji je postupak za mene najbolji (operacija ili inseminacija) i rešiti mi dilemu? Unapred zahvaljujem na odgovoru.
O: Poštovani, za odluku o vantelesnoj oplodnji vrlo je bitan ginekološki status vaše supruge kao i godine starosti. Što se tiče vašeg statusa, trebalo je da se operišete od proširenog vebskog plexusa levog testisa (varicocella) jer bi sigurno dobili na kvalitetu spermatozoida ( broj, pokretljivost), samim tim i na većoj mogućnosti oplođenja prirodnim putem.
S poštovanjem, dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, zamolila bih vas za tumačenje nalaza i za savet. Naime, pre nekoliko dana mi je na ultrazvuku abdomena otkrivena cista na bubregu, veličine 26 mm. Cista je parapjelična, sa hiperehogenim izdankom unutar lumena, kako mi je rečeno za dalju dijagnozu. Upućena sam dalje kod urologa na pregled, ali sam u fazi rane trudnoće, pa mi je rečeno da tokom trudnoće ne treba, i ne mogu da uradim potreban pregled ciste. Šta biste mi vi preporučili da radim dalje? Hvala unapred.
O: Poštovana, pošto ste u drugom stanju, za sada predlažem samo ultrazvučno pračenje  veličine i kvaliteta ciste na 6 meseci, a nakon porođaja ako bude potrebno, moguće je uraditi dodatne dijagostičke procedure/ IVP – CT sa konteastom/.
S poštovanjem, dr Fuad Drnda, urolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.