Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako se leči problem prerane ejakulacije?

by | 9 juna, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, imam problem sa preuranjenom ejakulacijom. Posetio sam urologa koji je preporučio da se urade bris uretre, ejakulat na kulturu i testesteron u serumu. Nalaze sam uradio i bris uretre je u redu, spermokultura takođe, a količina testesterona je 4,2 ng/ml. Urolog mi je propisao sledeću terapiju: EMLA kremu i seroxat 20 mg tablete. Mene zanima vaše mišljenjeo ovoj terapiji i da li ovi antidepresivi imaju štetno dejstvo za organizam? Unapred se zahvaljujem.
O: Poštovani, terapija koju ste dobili za preranu ejakulaciju (ejaculatio praecox) je jedan od uobičajenih načina lečenja ovog oboljenja. Korišćenje lokanih anestetika i antidepresiva u kombinaciji za sada daje dobre rezultate. Svakako postoje i izvesni rizici ovakve terapije, na primer nanošenje EMLA krema na glans penisa bez koriščenja prezervativa dovodi do unošenja ovog anestetika i u vaginu partnerke, što smanjuje njenu nadražljivost a samim tim i užitak u toku odnosa. Dugotrajna upotreba antidepresiva može izazvati određenu psihičku zavisnost. Morate imati u vidu da postoje i drugi načini lečenja ejaculatio praecox. Vrlo česti prihogeni uzroci mogu zahtevati i tretman od strane psihologa. Takođe, povremeno se koriste i inhibitori 5-difosfoesteraze.
S poštovanjem, dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, planiramo trudnoću, a prošle nedelje je suprug bio bolestan i pio je Levoxa tablete (500mg). Da li možete da nam kažete nakon koliko vremena po završenoj terapiji i uzimanja leka možemo da radimo na trudnoći? Hvala unapred.
O: Poštovana, pretpostavljam da je vašem suprugu terapija levoxa tablete data kao ciljana terapija na osnovu biograma i antibiograma (recimo urinokulture ili spermokulture). Radi se o antibiotiku hinolonske grupe koji se ordinira 1×1 tabl a 500 mg dnevno u različitim intervalima vremena. Nekoliko dana po završenoj terapiji (na primer infekcije urinarnog traka dokazane urinokulturom) učini se kontrolni pregled urina i urinokultura. Ukoliko su nalazi uredni, možete početi sa nezaštićenim seksualnim odnosima, svakako uz uslov da ste i vi ginekološki zdravi i da ne postoji neki drugi problem koji bi ove odnose činio nepoželjnim u određenom periodu vremena.
S poštovanjem, dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, već duže vreme, povremeno se nakon neke fizičke aktivnosti, na primer fudbala, javlja osećaj nelagode u desnom testisu. Bol koji tada osetim nije intenzivan, može se ignorisati, i retko se javlja, ali ipak ostaje taj neprijatan osećaj. Šta bi to moglo da bude? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovani, svaka orchialgia (bol u testisu) zahteva pažljiv urološki pregled uz obavezan UZ testisa, te potrebne laboratoriske pretrage.

S poštovanjem, dr Branislav Vukmanović, urolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.